Hírek

2006.12.07. 14:27

Visszavonatná a Fidesz a gázáremelést

A Fidesz felszólítja a kormányt, hogy vonja vissza a gázáremelést és az áremelés ellentételezésére kidolgozott rendszert. Erről a legnagyobb ellenzéki párt helyettes szóvivője beszélt csütörtökön, Budapesten. Az MSZP szerint nem gázáremelésről van szó, hanem a támogatási rendszer igazságosabbá tétele miatt változhat a gáz ára.

BAMA

Az áremelés és a tervezett kompenzáció bevezetése helyett a kormány dolgozzon ki egy olyan rendszert, amelyben a terhek nem az emberekre fognak hárulni - jelentette ki Cser-Palkovics András, Fidesz helyettes szóvivője. Emlékeztetett arra, hogy a kormány döntése szerint 30 százalékkal emelik a gáz árakat, s a gázár kompenzációs rendszert is jelentősen megváltoztatták. A Fidesz szerint ennek eredményeképpen a jogosultak egy része nem tudja igénybe venni a támogatást és mindenki rosszul jár a mostani rendszerben.

A helyettes szóvivő egy kérdésre válaszolva azt mondta, Demszky Gábor főpolgármester javaslata a két ütemű távhőemelésre nem  megoldás, hiszen a végeredmény ugyanaz. Úgy vélte, hogy a gáz- és a távhőszolgáltatás árának emelése éves szinten átlagosan akár 50-60 ezer forint többlet kiadást is jelenthet a családoknak, emiatt pedig "a tél folyamán több százezer magyar család nem lesz képes a gáz árát kifizetni". Cser-Palkovics András megjegyezte, a nemzetközi gyakorlatban jó példák is vannak arra, hogy a gáz árát nem szükségszerű ilyen mértékben emelni, mint Magyarországon.

Vidorné Szabó Györgyi, az MSZP országgyűlési képviselője azt mondta: nincs szó gázáremelésről. Amennyiben egyes fogyasztóknak többet kell fizetnie, az azért van, mert az eddig mindenkit megillető támogatás megváltozik. A támogatást ugyanis ezentúl rászorultsági alapon osztják el, amelynek felső határát  "meglehetősen magasan" állapította meg a kormány. Megjegyezte: mindegy, hogy valaki gázzal vagy távhővel fűt-e, a támogatást jövedelmi viszonyok alapján kapja meg. Vidorné Szabó Györgyi arra is kitért, hogy a távhő ára változik, de annak megállapítása önkormányzati hatáskörbe tartozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!