Hírek

2006.12.11. 18:54

Nem kap állami temetést Pinochet

Kedden temetik el a 91 éves korában, vasárnap elhunyt Augusto Pinochet volt chilei diktátort. A hivatalos santiagói bejelentés szerint nem lesz állami búcsúztatás, és nemzeti gyászt sem hirdettek ki. Pedig Pinochetnek, mint korábbi államfőnek a protokoll szerint állami temetés járt volna.

Cs. E.

Chile több városában összetűzésbe torkollott az egykori diktátor halálhírére kitört ünneplés. Santiagóban a rendőrség csak könnygáz és vízágyúk bevetésével tudta megfékezni fiatalok egy csoportját. Bírálói szerint a tábornok latin-amerikai mértékben is példátlan katonai diktatúrát hozott létre, mely politikai ellenfeleinek megsemmisítésével vált hírhedtté. Támogatói szerint viszont megakadályozta a kubai típusú átalakulást, és mai napig ható gazdasági fejlődési pályára állította az országot.

Névjegy

Augusto Pinochet 1915-ben született. Hivatásos katonatiszt volt, aki 1973-ban amerikai támogatással puccsot hajtott végre. 1990-ig volt az országot irányító katonai junta elnöke, majd további négy évig a szárazföldi erők parancsnoka. Kegyetlenül leszámolt a baloldali ellenzékkel, koncentrációs táborokba vetette, kínoztatta, illetve kivégeztette ellenfeleit. 1999-ben Angliában letartóztatták, majd egy év múlva hazaengedték. Több ízben próbálták felelősségre vonni az emberi jogok megsértéséért, de idős korára hivatkozva nem jelent meg a tárgyalásokon. A volt elnök két hete ismerte el felelősségét a diktatúrája idején elkövetett tettekért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!