Hírek

2006.12.19. 19:39

Térdig pecsenyekacsában

Több mint tizenöt tonna címke nélküli baromfihúst fedeztek fel kedden egy engedély nélkül működő budai hűtőházban. Az ellenőrök illegális élelmiszer-nagykereskedelemre is gyanakodnak.

Vég Márton–Gyükeri Mercédesz

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Teherautónyi baromfihúst kellett kidobálniuk tegnap a budai hűtőházból a be nem jelentett cég be nem jelentett alkalmazottainak – fotó: Kallus György
[/caption]Újabb illegális hűtőházat lepleztek le kedd hajnalban a fővárosban. Mint Hajós Ádám budapesti főállatorvos elmondta, egy még be sem jegyzett, feltételezések szerint nemrég indult cég telephelyére bejelentés alapján érkeztek az ellenőrök. A szomszéd telepről figyelték az épületet, s amikor mozgást észleltek, megjelentek. Egyebek között tizenöt tonna megsemmisítésre szánt baromfihúst és egy rekesznyi címkét foglaltak le. A húson kívül számos kínai eredetű élelmiszert, fűszereket, mélyhűtött halakat, kagylókat fedeztek fel, többnyire címke nélkül. Lefoglaltak 1,4 tonna kínai rizst is, amelyet vizsgálatra küldtek, hogy kiderítsék, genetikailag módosított-e. Az ellenőrök azt feltételezik, hogy a telephelyen illegális élelmiszer-nagykereskedés is zajlott, elsősorban kínai éttermek ellátására – közölte Hajós Ádám. Nem csoda, hogy az illegális hűtőház hamar lebukott, hiszen a logisztikai központban számos ismert multinacionális vállalat is raktározza termékeit. Bár nem tudni, hogy az ellenőrök kitől kapták a fülest, valószínűsíthető, hogy valamelyik multi alkalmazottja a nyomravezető.

A tizenöt tonna baromfihús – zsigerelt, belsőségek nélküli gyorsfagyasztott pecsenyekacsa – kipakolása nem egyszerű feladat. Még nehezebb, ha a megvalósítást egy zöldkártyával aligha rendelkező villástargoncára bízza a cég. Így nem csoda, hogy a kartonpapírba csomagolt, olvadásnak indult, bűzlő szárnyak és combok pakolása elhúzódott. Munkatársaink ottjártakor – már sötétedéskor – is újabb és újabb rekesznyi filézett baromfi került elő a hűtőház mélyéről. A címkék szerint nem voltak romlottak a szárnyashúsok és a mirelit halak. Persze az utóbbi hetek élelmiszer-hamisítási botrányai után nem lehet mérget venni arra, hogy a csomagoláson valós adatokat közöltek. A kacsalábakon pedig nem volt címke. A munkásoktól nem sikerült megtudni, mióta hűtötték a telephelyen a kifogásolt termékeket. A címkék tanúsága szerint kiskunhalasi, bátaszéki, mórahalmi és felsőbesnyői cégek telepéről érkeztek a termékek.

Szigorodik a büntetés, drágul az ellenőrzés

Bűnügy legyen, ne szabálysértés a hamis élelmiszerek forgalmazása – javasolta kedden Bárány László, a Baromfi Terméktanács elnöke az agrártárca és a húságazat érdek-képviseletei közötti egyeztetésen. A szervezetek az elmúlt időszak élelmiszerbotrányai után ültek le Süth Miklós országos főállatorvossal. A Hússzövetség azért is tartja fontosnak a szigorúbb szabályozást, mert az illegális cégek leleplezése komoly terhet ró az ágazatra. A vizsgálatokat és a lefoglalt termékek megsemmisítését ugyanis részben a legális termelők finanszírozzák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!