Hírek

2006.12.21. 17:39

Öt ponton változtatna Bokros a közszolgáltatásban

A volt pénzügyminiszter egy lapnak öt pontban vázolta, hogy mely területeken tartja szükségesnek az átfogó változásokat, amelyek célja a közszolgáltatások minőségének javulása, valamint a költséghatékonyabb működés.

Cs. E.

Bokros kevesebb önkormányzatot szeretne, viszont a települések finanszírozását stabilabb alapokra helyezné, ezért növelni kell saját bevételeiket. Véleménye szerint az ingatlanadó kiválthatná az iparűzési adót, ráadásul száz százalékban helyben kellene maradnia. Az adózást is átalakítaná a volt pénzügyminiszter. Úgy véli: tarthatatlan a jelenlegi helyzet, hogy kevesen fizetnek sok adót, járulékot, mert ez adócsalásra ösztönöz. Érdemi változást az hozna, ha szélesítenék az adó- és járulékalapokat, közben serkentenék a foglalkoztatást; így csökkenhetnének a névleges kulcsok.

Bokros síkra száll a jelenlegi felosztó-kiróvó jellegű nyugdíjrendszer helyébe lépő, öngondoskodáson alapuló rendszer, az egyéni számlás állami nyugdíj létrehozásáért. A közgazdász a több-biztosítós egészségügy rendszer mellett érvel, a felsőoktatásban pedig szerinte a tandíj az intézmények finanszírozásának alapforrása lenne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!