Hírek

2006.12.21. 19:47

Rekordösszegű bírság versenykorlátozásért

KARTELLEZÉS - Fekete lesz a karácsony a legnagyobb biztosítóknak és az autókereskedőknek

D. N.

Összesen csaknem hétmilliárd forint bírságot szabott ki tegnap a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa két piacvezető biztosító társaságra – az Allianz Hungária Biztosító Rt.-re és a Generali-Providencia Biztosító Zrt.-re –, valamint a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségére (Gémosz), illetve három biztosításközvetítőre.

A határozat leszögezi: a biztosítók és a kereskedők az elmúlt években versenykorlátozásra alkalmas magatartást tanúsítottak. A Gémosz az elmúlt három évben megállapodást kötött az Allianzzal és a Generali-Providenciával arról, hogy milyen javítói óradíjakat alkalmazhatnak a szervizek. Cserébe a biztosítótársaságok elvárták, hogy a márkakereskedők az autók értékesítésekor előnyben részesítsék a termékeiket. A szövetség ugyan „ajánlott árakban” állapodott meg a biztosítókkal, de ezzel is megsértette a versenytörvényt.

Így ugyanis más árak érvényesülhettek a piacon, mint az ajánlás hiányában. A Gémosznak összesen 360 millió forint bírsággal kell mindezért fizetnie. A jogszabály szerint a vállalkozások társadalmi szervezetével szemben kiszabott bírság összege a tagtársaságok, nem pedig a szövetség előző üzleti évben elért nettó árbevételének legfeljebb a tíz százaléka lehet. Bebizonyosodott, hogy az Allianz megállapodott a Gémosszal a biztosítási termékek értékesítésében elért teljesítmény és az óradíj mértékének összekapcsolásáról.

A szövetség a Generalival is egyezséget kötött a javítói óradíjakról, ellenben nem fektették papírra, hogy azokat a biztosítási termékek eladási eredményeitől teszik függővé. A GVH viszont megállapította, hogy az utóbbi esetben is általános gyakorlat volt az óradíjak és a biztosítások értékesítésének összekapcsolása. A versenytanács az Allianzot 5,3, a Generalit pedig több mint egymilliárd forint bírsággal sújtotta. A pénzbüntetést a szabályok szerint harminc napon belül  be kell fizetni, s csak azt követően lehet esetleg bíróságon megtámadni a határozatot. A biztosítók jogi képviselői közölték: nem értenek egyet a döntéssel, és pert fontolgatnak. Az eddigi tapasztalatok szerint a GVH a perek több mint kilencven százalékát megnyerte, s legfeljebb a bírság mértékét szokta csökkenteni a bíróság – nyilatkozta kérdésünkre Mihálovits András, a versenyhivatal szóvivője. Hozzátette: az Allianz rekordot döntött az egy társaságra kirótt bírságban, s az ügyben összességében kiszabott büntetés is alig marad el az autópálya-építésben korábban kartellező társaságok hétmilliárd forintos szankciójától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!