Hírek

2006.12.29. 16:46

Gyászos napok az enyhe novemberben

A parlamenti többség megszavazta a kórházkarcsúsításról és a gyógyszerforgalmazás átalakításáról szóló törvényt is

BAMA

Idén egy pillanatra megállt az élet Magyarországon: november 17-én, mikor bejelentették Puskás Ferenc halálhírét. Az Aranycsapat volt kapitánya, talán a legismertebb magyar, 79 évesen hunyt el. Együtt gyászolta nem csak hazánk, de Spanyolország és az egész focivilág is.
Három héttel később a róla elnevezett valamikori Népstadionban rendezett gyászszertartása is világraszóló lehetett volna, ám sikereinek helyszínére fájóan kevesen, alig néhány ezren látogattak el. Sőt, maga a főszervező sem tudott ott lenni: Schmitt Pált előző este szívproblémákkal szállították kórházba.

November 17-e azonban más miatt is gyászos napként vonul be az év krónikájába: a kormány ezen a napon fogadta el a kórházi rendszer átalakításáról szóló törvénytervezetet. A hivatalos terminológiában sokáig „kórházfejlesztés”-ként emlegetett átszervezés átgondoltságának jellemzésére elég felidézni, hogyan változtak egyik pillanatról a másikra a számok.

A korábban emlegetett félszázhoz képest az indítvány 31 biztosan megmaradó kórházról tett említést, majd némi ingadozás után 39-nél állt meg az inga. Mivel jelenleg több mint 150 intézmény működik az országban, 2007 első hónapjai minden bizonnyal a kimaradók támogatásért folytatott harcáról szólnak majd. Több mint negyedével csökken ugyanakkor az aktív kórházi ágyak száma, és az egészségügyre szánt összegeket is megkurtítja az állam.

Jó hír azonban, hogy aki az újdonságok hallatán a szívéhez kap, jövőre nem csak a patikákban, hanem benzinkutakon és boltokban is hozzájuthat a szükséges pirulákhoz. Ezt az álláspontot ugyan a gyógyszerészszakma finoman szólva nem osztja, ám sem ez, sem patikai tiltakozásuk nem hozott eredményt: a gyógyszerforgalmazásról szóló törvény módosítására is áldását adta decemberben a parlament.

Visszatérve a már emlegetett novemberi hétre: ekkor derült fény arra is, hogy több száz baranyai és tolnai roma indult el a svédországi Malmőbe. Menedékjogot és busás segélyt reméltek, ehelyett csak egy szükségszállásnak és az enyhe ősznek örülhettek.

A kellemes időt élvezhették hazatértük után is. A szokatlanul enyhe időjárás jól is jött, hiszen a fűtési szezont átlagosan 30 százalékkal magasabb gázárral köszöntötte a kormány. Amikor ezt már kihevertük volna, tudatosítanunk kellett: jövőre átalakul az ártámogatási rendszer, s ha valaki 93905 forintnál több pénzből él, akár 70 százalékkal is többet kénytelen fizetni januártól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!