Hírek

2007.01.08. 17:20

Románia vámot szed az EU belső határán

Sajátos díjat szed a dél-romániai Giurgiu városa: minden járműnek fizetnie kell, amelyik Giurgiunál kívánja átlépni a román–bolgár határt

T. B. L., Kolozsvár

Sajátos díjat szed a dél-romániai Giurgiu (Gyurgyevó) városa: minden járműnek fizetnie kell, amelyik Giurgiunál kívánja átlépni a román–bolgár – immár uniósnak számító – határt.

A díj, amelynek összege 3300 és 17000 forintnak felel meg a jármű típusától függően, elvileg a giurgiui önkormányzat kasszáját gazdagítja, de a kétes eredetű nyugták korrupcióra is következtetni engednek. Giurgiu ugyanis néhány éve belterületnek minősítette az országhatárhoz vezető utat, majd felállított egy bódét és egy sorompót.

A bolgár és török kamionosok viszont néhány napja megtagadták a vám fizetését, és járműveikkel keresztbe fordultak az úton, megbénítva a határforgalmat.

A helyzetet ideiglenesen Traian Basescu államfő oldotta meg, aki telefonon próbált intézkedni a múlt éjszaka folyamán. Lucian Iliescu giurgiui polgármester viszont kijelentette: ő annak idején együtt járt a nőkhöz Basescuval, és közbenjár majd az államfőnél, hogy ne kelljen eltörölni az EU-ban egyedülállónak számító illetéket. Tegnap délelőtt sikertelenül próbált egyeztetni a giurgiui önkormányzat és a szállítók érdekképviselete, de a díj szedését egyelőre felfüggesztették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!