Hírek

2007.02.23. 18:03

Kétszázmillióért kelt el a Malév

A végleges szerződés szerint a vételár mellett legalább ötvenmillió euró (közel 12,5 milliárd forint) tőkeemelést vállal az Airbridge

BAMA

Kétszázmillió forintért veszi meg az orosz-magyar tulajdonú Airbridge Zrt. a Malév 99,95 százalékos részvénycsomagját – közölte tegnap az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Zrt. a légitársaság privatizációs szerződésének aláírását követően. A

A végleges szerződés szerint a vételár mellett legalább ötvenmillió euró (közel 12,5 milliárd forint) tőkeemelést vállal az Airbridge. Ennek első részletét, azaz húszmillió eurót a szerződés aláírása után a Malév zárolt bankszámlájára teszi, s a légitársaság közgyűlésének felhatalmazása után azonnal befizeti. A fennmaradó harmincmillió eurót a vevő bankgarancia mellett készenlétben tartja arra az esetre, ha további forrásokra lenne szükség a Malév pénzügyi helyzetének javításához.

Az Airbridge visszafizeti, vagy átvállalja a Malév Zrt. által felvett összesen 13 milliárd forintnyi beruházási hiteleket. Így december 31-étől megszűnik az e hitelek mögötti állami kezességvállalás. Emellett azt is vállalja a vevő, hogy a Malév Zrt. által felvett – állami kezességgel fedezett – mintegy húszmilliárd forintnyi MFB-hitel kezeléséhez 32 millió euró (megközelítően nyolcmilliárd forint) összegű bankgaranciát biztosít.

Az ÁPV Zrt. egy száz százalékosan a tulajdonában lévő vagyonkezelő társaságot alapít, amely átvállalja az MFB-hiteltartozást a Malévtől, megvásárolja a Malév márkanevet, a B767-es gépet tulajdonló MALCO Inc. Társaságot, valamint a Százhalombatta-Repülőtér között húzódó kerozinvezetéket. A vevő bérleti díjat fizet a Malév a gépek használatáért. Az ebből befolyó bevételt a vagyonkezelő az átvállalt hitel kamatterheinek kifizetésére használja fel.

A privatizációs szervezetnek az Európai Bizottság állásfoglalását is ki kellett kérnie a szerződéshez kötődő állami támogatásról. A vélemény megismeréséig a Malév működését az ÁPV Zrt. kiemelt figyelemmel kíséri. T. M.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!