Hírek

2007.02.25. 08:27

C-kategóriás sztárok porhintései

Ahogy a sportban létezik B-csapat, úgy a hírességek között is vannak másodvonalbeli sztárok. Ők azok, akikről beszélnek, de szinte senki sem veszi komolyan azt, amit csinálnak. Az érintettek persze az All Star keretbe sorolják magukat, holott valójában csak álsztárok.

BAMA

Ki tudná megmondani, hogy mikor szűnt meg Magyarországon az úgynevezett kultúrnorma? Ha valaki nem tudná: ez volt az a mindenki által ismert és elfogadott értékítélet, amely nem engedte, hogy például a Csipkés kombiné című presszódal a Magyar Televízió képernyőjére kerüljön. Ma már efféle gátlások nincsenek, bárki bármivel híres lehet, sőt: bizonyos értelmiségi körökben szinte kultusza van a tehetségtelenség dicsőítésének.

Jó példája ennek Uhrin Benedek pályafutása: a derék öregúr dalai az internet révén váltak ismertté, s lett rövid idő alatt óriási „rajongótábora”. Az idézőjel persze nem véletlen, hiszen azok, akik az idős előadó koncertjein csápolnak, nagyjából arra a társaságra hajaznak, akik elhitetik egy hiszékeny emberrel, hogy jól áll neki a felmosóvödör, s amikor az illető a biztatáson felbuzdulva pózolni kezd a takarítóeszközzel a fején, a kompánia még tapsol is neki, bizonygatva, hogy folytassa csak. Uhrin Benedeknek azóta is hiába próbálná bárki megmagyarázni, hogy a körülötte gerjesztett hírnév csupán egy hosszúra nyúlt értelmiségi vicc, a bácsi meg van győződve arról, hogy ő egy világsztár.

Ez persze önmagában még érdekes hülyéskedés is lehetne, ám a jelenség időközben divat jelleget öltött, minek köszönhetően egyre másra bújnak elő a különböző C-kategóriás sztárocskák. Ők azok, akik úgy lettek ismertek, hogy szinte semmilyen értékelhető produkcióval nem tudtak előrukkolni.

Réz András esztéta szerint az álsztárok tündökléséért legfőképpen a kereskedelmi televíziók a felelősek. „A gagyi hírességek számára a tévécsatornák biztosítják a publicitást, hisz amíg az illetők képernyőn vannak, beszélnek is róluk – jelentette ki. – Senki nem tudná, hogy ki az a Kiszel Tünde, ha az egyik kereskedelmi adó nem sztárolná. Holott a hölgy egyetlen érdeme, hogy annak idején ő volt az első magyar lány, aki a német Tutti-Frutti című műsorban levetkőzött. Innét datálódik az ő hírneve. Az általa készített giccses naptár, illetve a többi felhajtás már csak a médiahecc következménye.”

A televíziók persze nem öncélúan futtatják az álsztárokat: ők csupán azt tesztelik, hogy van-e ezeknek a fura magamutogatóknak nézettségnövelő hatásuk. A közönséget többnyire sokkolja a giccs és a tehetségtelenség különös egyvelege, s ez az élmény olyan erős, hogy muszáj beszélni róla. Ehhez jön még a már említett, a „falu bolondját” ugrató értelmiségi réteg, s az emberek máris azt veszik észre, hogy olyanokról szólnak a hírek, akikről senki sem tudja, hogy miért kell őket ismerni – egyszerűen csak vannak, s fennen hirdetik, hogy ők bizony sztárok. A publicitás az, ami C-kategóriás sztárokat hitelesíti, s cserébe a hírverésért, ők megbízhatóan szállítják is a tőlük elvárt balhét, giccset és álhíreket.

Persze nagyon egyszerű lenne azt mondani, hogy az álsztárok mind szűk látókörű, butácska emberek. Ám ez nem igaz. Réz András szerint van, aki tudatosan választotta az érvényesülésnek ezt a módját. „Sebeők János például szándékosan alázta le magát furcsa filozófusból hétköznapi pojácává. Amíg a globális környezetvédelemről beszélt, senki sem figyelt rá, ám amikor Győzikével rap-et kezdett énekelni, azonnal címlapra került. Ez aztán annyira megtetszett neki, hogy azóta is ezt csinálja. Tartalom nincs amögött, amit csinál, de amíg röhögnek rajta, addig közönsége is van.”

Egy videoklip, amely megvadította az internetezők táborát

Az interneten nemrég feltűnt egy videoklip, amelyben Kiszel Tünde Gerencsér Tamással énekel duettet. A „Várjuk az új csodát” című produkcióban néma szereplőként látható Anettka és Jáksó László is. A hamis és szétcsúszottan énekelt dal hallatán a világháló közönsége – nincs rá jobb szó – valósággal megvadult. Az alábbiakban azok a vélemények olvashatók, amelyek még elbírják a nyomdafestéket:

„Nincs más mint a tévéostrom. Azt hiszem ebben a rendőrök is segítenének. Ezt be kell tiltani.”

„Ha Szaddám akasztása önakasztási hullámot váltott ki, akkor ez mit fog kiváltani?”

„Amcsik bevethetnék Irakban taktikai fegyverként. Ezzel a klippel háborúkat lehetne megnyerni, aki hallja, tuti öngyilkos lesz.”

„Ez ha kimegy az űrbe, akkor ott civilizációk pusztulnak ki, anélkül, hogy megtudnánk, egyáltalán léteztek!”

„Amúgy ennek a két embernek ki és vajon milyen aljas hátsó szándékból mondta, hogy csináljanak egy duettet? Azt is le kéne ugyanis lőni...”

„Nincs más mint a tévéostrom. Azt hiszem ebben a rendőrök is segítenének. Ezt be kell tiltani.”

„Ha Szaddám akasztása önakasztási hullámot váltott ki, akkor ez mit fog kiváltani?”

„Amcsik bevethetnék Irakban taktikai fegyverként. Ezzel a klippel háborúkat lehetne megnyerni, aki hallja, tuti öngyilkos lesz.”

„Ez ha kimegy az űrbe, akkor ott civilizációk pusztulnak ki, anélkül, hogy megtudnánk, egyáltalán léteztek!”

„Amúgy ennek a két embernek ki és vajon milyen aljas hátsó szándékból mondta, hogy csináljanak egy duettet? Azt is le kéne ugyanis lőni...” -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!