Hírek

2007.03.01. 18:12

Emberi nyelvre fordít a bulvárszóvivő

Újjáalakul a miniszterelnöki kabinet Gál J. Zoltán szocialista politikus vezetésével. Az új munkához „politikusabb szerepvállalást” vár el a kormány.

Tibay Gábor

Csütörtökön kiderült, igaz a hír: távozik Danks Emese kormányszóvivő, helyét Demcsák Zsuzsa korábbi televíziós veszi át. Mindezt a kabinet azzal indokolta: meg – azaz lényegében újjá – alakul a miniszterelnöki kabinet, mely egyebek között a kommunikációs feladatokat is átveszi. Danks távozását azzal indokolta a Kormányzati Kommunikációs Központ, hogy a megváltozott politikai klíma „politikusabb szerepvállalást” indokol. Hogy ennek Demcsák Zsuzsa mennyiben tud majd megfelelni, arra a témában sajtótájékoztatót tartó Gál J. Zoltán jövendő kabinetfőnök nem adott kimerítő választ, mindenesetre közölte: a kormány bízik választott új szóvivőjében, pontos és hiteles tájékoztatást, és a sajtóval való korrekt kapcsolatot várnak tőle.

Ami az átszervezést illeti: a Gál J. vezetésével megalakuló miniszterelnöki kabinet több szakterületet integrál. A kommunikáció mellett stratégiai „tervező-elemző” munkát is végez majd, továbbá a kormányfő programjainak felelőse lesz. A kabinet munkájába fiatal, a piaci és marketingszektorból érkező szakemberek kapcsolódnak be. Így például Gál J. Zoltán helyettese a 32 éves Pimper Richárd lesz március 19-étől, aki az Albacomp vezérigazgató-helyettesi székét cseréli a szakállamtitkári megbízatásra.

Stratégiai kommunikációs főigazgatónak Baráth Péter reklámcég-vezetőt, marketingkommunikációs részlegvezetőnek Kirsch Zsuzsa korábbi reklámügynökségi kreatív igazgatót választották ki, PR-igazgatói megbízatást Rózsa Györgyi, egy kommunikációs cég eddigi PR-vezetője kap. Gál J. Zoltán közölte: a kabinet kialakítása pluszköltséggel nem jár, az a megszűnő kommunikációs államtitkárság és a miniszterelnöki titkárság alapjain jön létre.

A távozó Danks Emese azt mondta: „kommunikációs szakemberként érkezett, és így is távozik a kormányból. Közölte: a továbbiakban az üzleti szektorban kíván dolgozni.

Gál J. Zoltán is beszáll a munkába

„A szakmai és jogos kritikát meghallgatom” – így válaszolt Gál J. Zoltán arra a felvetésre, vajon őt magát terheli-e felelősség egyes hibás kormányzati kommunikációs lépésekben Az államtitkár felelősségét többen felvetették – például a tavalyi augusztus 20-i tragédiát követő, később több ízben hibásnak minősített hat perces Gyurcsány-beszéd kiötlésében – , ám a politikus szerint a fentiek esetében hibáról beszélni hozzáállás kérdése. Gál J. a miniszterelnöki hivatal kormányzati kommunikációért felelős politikai államtitkáraként dolgozott eddig, de ő volt 2006. évi parlamenti választásokon a Magyar Szocialista Párt kommunikációs vezetője is. Kormányszóvivőként 2004-ig tevékenykedett, akkor a Batiz András-László Boglár páros követte tisztségben. Lapunk kérdésére tegnap azt mondta: a távozó és érkező szóvivő közötti időszakban részben ő látja majd el a szóvivői feladatokat.

A szóvivőcsere abba a folyamatba illeszkedik, mely Gyurcsány Ferenc Szembenézés című cikkével, a miniszterelnök televíziós nyilatkozatsorozatával, évértékelésével indult: a kormány új értelmezést kíván adni reformjainak, hogy ne csak a negatívumok jelenjenek meg a nyilvánosság előtt – mondta lapunknak Juhász Attila, a Political Capital vezető elemzője. Hozzátette: a kabinet átalakításával a piaci szférából érkező fiatalok vesznek majd részt a munkában– ez eleve jelzésértékű. Szerinte a szóvivő kiválasztásakor olyan személyiséget kerestek, aki várhatóan közérthetően, közvetlenül tud beszélni a reformokról.


Szószóló: „drámai a váltás”
Elsősorban a reformokkal kapcsolatos kommunikáció lesz a feladata az új kormányszóvivőnek. Demcsák Zsuzsa, az április 2-án hivatalba lépő kormányszóvivő a távirati irodának azt mondta: munkamegosztás lesz a kormány kommunikációjában. Az aktuálpolitikai kérdések, a politikai csatározások Gál J. Zoltán kabinetfőnökhöz tartoznak majd, az ő feladata pedig a reformok érthető, emberi nyelvre való lefordítása, világos kommunikációja lesz.
„Borzasztóan örültem a felkérésnek„ – mondta Demcsák, hozzátéve: nem volt könnyű a döntés, hiszen az elmúlt  három évben kétgyermekes családanyaként otthon volt. A személyét ért támadásokról azt mondta: férjével sokat beszélgettek erről, és próbáltak előre felkészülni a  lehetséges támadásokra, de így is érték meglepetések. „Drámai váltás volt ez a korábbiakhoz képest” – tette hozzá.

Szószóló: „drámai a váltás”

Elsősorban a reformokkal kapcsolatos kommunikáció lesz a feladata az új kormányszóvivőnek. Demcsák Zsuzsa, az április 2-án hivatalba lépő kormányszóvivő a távirati irodának azt mondta: munkamegosztás lesz a kormány kommunikációjában. Az aktuálpolitikai kérdések, a politikai csatározások Gál J. Zoltán kabinetfőnökhöz tartoznak majd, az ő feladata pedig a reformok érthető, emberi nyelvre való lefordítása, világos kommunikációja lesz.

„Borzasztóan örültem a felkérésnek„ – mondta Demcsák, hozzátéve: nem volt könnyű a döntés, hiszen az elmúlt három évben kétgyermekes családanyaként otthon volt. A személyét ért támadásokról azt mondta: férjével sokat beszélgettek erről, és próbáltak előre felkészülni a lehetséges támadásokra, de így is érték meglepetések. „Drámai váltás volt ez a korábbiakhoz képest” – tette hozzá.

Szószóló: „drámai a váltás” Elsősorban a reformokkal kapcsolatos kommunikáció lesz a feladata az új kormányszóvivőnek. Demcsák Zsuzsa, az április 2-án hivatalba lépő kormányszóvivő a távirati irodának azt mondta: munkamegosztás lesz a kormány kommunikációjában. Az aktuálpolitikai kérdések, a politikai csatározások Gál J. Zoltán kabinetfőnökhöz tartoznak majd, az ő feladata pedig a reformok érthető, emberi nyelvre való lefordítása, világos kommunikációja lesz.

„Borzasztóan örültem a felkérésnek„ – mondta Demcsák, hozzátéve: nem volt könnyű a döntés, hiszen az elmúlt három évben kétgyermekes családanyaként otthon volt. A személyét ért támadásokról azt mondta: férjével sokat beszélgettek erről, és próbáltak előre felkészülni a lehetséges támadásokra, de így is érték meglepetések. „Drámai váltás volt ez a korábbiakhoz képest” – tette hozzá. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!