Hírek

2007.03.10. 12:43

Békés ünnepet szeretne Gyurcsány

BAMA

Sólyom László köztársasági elnök a kormányfőt jelölte ki helyetteseként arra, hogy március 15-én engedélyt adjon a nemzeti lobogó felvonására. Az államfő ugyanis abban az időpontban még Erdélyben lesz. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök vállalta a helyettesítést - tájékoztatott a kormányszóvivői iroda. Az MTI úgy tudja az állami protokollban némi zavart okozott Sólyom László távolmaradása.

A Köztársasági Elnöki Hivatal és az Országgyűlés Hivatala eltérően értelmezte ugyanis az állami ünnepségre vonatozó szabályokat. Az alkotmány szerint az államfő átmeneti akadályoztatása esetén az Országgyűlés elnöke helyettesíti őt, viszont az Elnöki Hivatal szerint a zászlófelvonás nem közjogi esemény, így az elnöknek nem kell átadnia államfői funkcióját.

A miniszterelnök azt szeretné, hogy március 15-e ne aggodalmat és félelmet hozzon. Gyurcsány Ferenc a szocialisták országos nőtagozatának budapesti nőnapi ünnepségén arról is beszélt, hogy az ünnepen az alap egymás tisztelete kellene, hogy legyen. A kormányfő, pártelnök szerint nem ahhoz kell bátorság, hogy valaki folytonosan támadjon, hanem hogy megértse a másikat, és önkritikus legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!