Hírek

2007.03.16. 16:43

Szélsőségesek randalíroztak a külföldi sajtó szerint

A március 15-i magyarországi eseményeket ismét kiemelt figyelemben részesítette a külföldi sajtó

É. S.

A március 15-i magyarországi eseményeket ismét kiemelt figyelemben részesítette a külföldi sajtó. A Reuters szerint a csütörtöki volt a legnépesebb ellenzéki rendezvény a Gyurcsány Ferenc hatalomból való kiszorítását célzó, a múlt év végén kezdett kampány óta. A brit hírügynökség szerint a tavaly szeptemberi-októberi zavargásokkal ellentétben a csütörtöki erőszakos cselekmények a társadalom peremére sodródott csoportok számlájára írhatók.

A brit nemzeti médium, a BBC szélsőjobboldali megmozdulásokról tudósított, melyek a MIÉP-gyűlésen felszólaló David Irving történész beszédével békésen kezdődtek. Budaházy György elfogása után azonban zavargásokká fajultak az események, mintegy ezer fő részvételével.

Az AP – melynek anyagait a CNN hírcsatorna is átvette – szkinhednek és extrémistának titulálta a rendbontókat. Az amerikai hírügynökség szerint a sok tüntetőnél lévő, évszázados hagyománnyal bíró árpádsávos zászló manapság egy második világháború utáni nácibarát pártra utal.

A francia AFP a parlamenti ellenzék és szélsőjobboldali csoportok tiltakozó akcióiról számolt be, mely újabb állomása volt a Gyurcsány Ferenc megbuktatását célzó kampánynak.

A magyarországi eseményekről kivétel nélkül minden országos vagy befolyásos németországi helyi lap, és minden tévéadó, rádióállomás beszámolt. A címszavak is nagyjából egységesek: Nagy kormányellenes tüntetés. Szélsőjobboldaliak gyújtogattak Budapest utcáin. Zavargások, amelyek árnyékot vetettek a nemzeti ünnepre.

Az osztrák lapok közül a liberális Der Standard Súlyos rendzavarások Budapesten címmel az első oldalán jelentetett meg fényképet egy füstölgő utcai torlaszról. A Kurier független újság egy olyan fényképpel illusztrálta beszámolóját, amelyen náci karlendítéssel pózoló, sálakkal és kendőkkel eltakart arcú hat fiatal látható.

A romániai magyar sajtó az összetartozás érzését hiányolta Magyarországon a nemzeti ünnepen. A Krónika szerint az idei március 15-én nem volt igazán jó érzés magyarnak lenni, a politikai szembenállás a mindennapok szintjére is átszivárgott. Az Új Magyar Szó szerint a magyar államfő erdélyi látogatásának azonban sikerült helyrehozni a december 5-i népszavazás kedvezőtlen hatását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!