Hírek

2007.03.20. 18:33

A csőd szélén álló kórházakat bírságoltak

Nagy összegű, hárommillió forintos bírságra kötelezte az Egészségbiztosítási Felügyelet (EBF) a debreceni Kenézy Gyula Kórház rendelőintézetét, amiért a kemoterápiás gyógyszerek hiányára hivatkozva nem látott el 16 onkológiai beteget – mondta el Kovácsy Zsombor, az EBF elnöke kedden.

Bánky B.

A Heim Pál Gyermekkórházra pedig 400 ezer forintos bírságot szabtak ki jogerősen, amiért a gyógyintézmény ötezer forintos kauciót szedett azoknak a betegeknek szüleitől, akiknél nem volt taj-kártya, vagy akik beutaló nélkül érkeztek. A szekszárdi Balassa János Kórház igazgatóját pedig arra kötelezték, hogy az előre tervezhető műtétek elhalasztására vonatkozó belső rendelkezését vonja vissza.

A szekszárdi kórház esete precedensértékű is lehet, mivel az intézmény azért döntött a nem sürgősségi műtétek bizonytalan ideig tartó felfüggesztéséről, mert túllépte teljesítmény-volumen korlátját, azaz azt az esetszámot, amely fölött a biztosító már nem finanszírozza a beavatkozásokat. Kovácsy Zsombor szerint nem megengedhető, hogy egy kórház bizonyos operációk kapcsán „lehúzza a rolót”, mivel így a betegellátás csorbát szenved. Ez azt jelenti, hogy a kórház akkor is köteles elvégezni a műtéteket, ha ezért egy fillért sem kap a biztosítótól. A felügyelet további 27 esetet vizsgál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!