Hírek

2007.03.22. 13:30

Lehengerlő Fidesz-előny

vg.hu

Március elejére - a Medián felmérése szerint - a teljes népességben az MSZP támogatottsága egy hónap alatt 5 százalékponttal csökkent, a Fideszé pedig 6-tal nőtt - olvasható a HVG eheti számában. A 2002-es parlamenti választás óta még soha nem volt ekkora előnye a nagyobbik ellenzéki pártnak. A Horn-kormány idején a Bokros-csomag tépázta meg hasonlóan az MSZP-t: 1995 októberében, fél évvel a megszorítások bevezetése után, a teljes népesség 10, a választani tudó "biztos" szavazók 24 százaléka szavazott volna rá. Igaz, akkor, a mainál jóval kevésbé koncentrált pártrendszerben a szavazatok egyharmadával választást lehetett nyerni.

Az MSZP szavazótáborának zsugorodását némileg kompenzálja a megmaradt szimpatizánsok nagyobb szavazási hajlandósága, így a választani tudó "biztos" szavazók körében valamivel kisebb a Fidesz előnye, mint ami a támogatók számából következne. Az MDF és az SZDSZ támogatottsága nem változott, emiatt kevésbé szembetűnő, hogy az MDF az utóbbi fél évben egyértelműen megerősödött - ma a pártok közül választani tudók 6 százaléka szavazna rá. Úgy tűnik, az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése óta a gazdasági elégedetlenség és a politikai konfliktusok kiéleződésétől való félelem ingatag egyensúlya mozgatja a közvéleményt: amikor az előbbi volt a meghatározó, akkor nőtt, amikor az utóbbi, akkor csökkent a Fidesz előnye az MSZP-vel szemben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!