Hírek

2007.03.24. 18:44

Mikor lesz újabb népszavazás?

Október vagy november - ez a két hónap a legvalószínűbb arra, hogy megtartsák azokat a népszavazásokat, amelyeket a Fidesz és az MVSZ kezdeményezett.

Europress-összeállítás

A korábbi népszavazások eddigi menetét és gyakorlatát figyelembe véve leghamarabb októberben vagy novemberben kerülhet sor arra a referendumra, amelyet a Fidesz kezdeményezett egyebek mellett kórházprivatizációban, földügyben és a gyógyszerárusítási ügyben. A vizitdíj és a kórházi napidíj eltörlésére vonatkozó kérdést a párt újrafogalmazta, így azt új eljárásban vizsgálja az Országos Választási Bizottság (OVB). A korábbi kezdeményezést ugyanis elutasította az Alkotmánybíróság, mivel az érintette az ezévi költségvetést. Valószínű, hogy az OVB megtagadja a Fidesz által módosított népszavazási kérdés hitelesítését, mind a tandíj, mind a vizitdíj ügyében – mondta korábban Szoboszlai György a választási bizottság MSZP-s delegáltja. Tehát minden bizonnyal ez is az Ab elé kerül. A hatodik, a tandíjra vonatkozó kérdést jelenleg is vizsgálja az OVB, miután erre utasította az Ab.

Közben a héten kiderült: akár hét kérdésben is lehet referendum. A Magyarok Világszövetsége ismét népszavazást kezdeményeznek a külhoni magyarok magyar állampolgárságának visszaállítására. A szervezet a 2004-ben már eredménytelen népszavazásra bocsátott kérdést változatlan formában juttatta el az Országos Választási Bizottsághoz.

Tehát a hét kérdésből három ügyben máris kezdődhet az aláírásgyűjtés. A többiben – jogászok álláspontja szerint – szinte biztosan várható a referendum kiírása. A jelenlegi menetrend a következő: az Alkotmánybíróság zöld jelzése után a kezdeményezőnek négy hónapja van arra, hogy összegyűjtsön legalább 200 ezer aláírást. Enélkül ugyanis nem lehet a parlamentre nézve kötelező erejű referendumot tartani. Ezt követően az OVB rutinszerűen ellenőrzi az aláírások hitelességét, majd az Országgyűlésnek 15 napon belül határozati javaslatot kell elfogadnia a kiírásról. Innentől kezdve Sólyom László köztársasági elnöknek van szerepe: az államfőnek minimum 43 nappal a szavazás előtt meg kell határoznia a referendum napját – nyilatkozta lapunknak Cservák Csaba választójogi szakértő.

A népszavazás akkor eredményes, és így az Országgyűlésre kötelező, ha az érvényesen szavazók több mint fele, de legalább az összes választó több mint egynegyede, azaz mintegy 2,2 millió választópolgár azonos szavazatot ad le.

A hazai jogban arra sincs szabály, mennyi ideig köt egy népszavazás eredménye egy bizonyos kérdésben, de a nemzetközi gyakorlat szerint általában két évig, vagy a népszavazás idején éppen működő Országgyűlés mandátumának lejártáig nem szokás ugyanabban a kérdésben módosítani a szabályozást, illetve új népszavazást kezdeményezni. Nem mellékesek a népszavazás politikai kérdése sem. Orbán Viktor Fidesz elnök többször is utalt arra, hogy ha sikeres lesz a referendum, azzal az emberek véleményt mondanak a kormányprogramról, amely a kabinet bukását is eredményezheti. Március 15-én úgy fogalmazott: „A kormány vagy enged a népszavazásban megjelenő népakaratnak, vagy elkergethetővé válik". A referendummal szemben a kormánypártok főleg költségvetési indokokkal érveltek, ugyanis sokallták a referendum megrendezéséhez szükséges 5 milliárd forintot. A hazai népszavazások története 17 évre nyúlik vissza, ennyi idő alatt ötször szólították a választókat az urnákhoz.

Elutasítják az MVSZ kezdeményezését

Össztűz zúdult a hétvégén a Magyarok Világszövetségére a kettős állampolgárságról szóló népszavazás újbóli elindításáért. A hazai parlamenti pártok mindegyike elutasította a kezdeményezést. A külhoni magyar szervezetek vezetői szintén nem támogatják az MVSZ döntését. Bugár Béla, a felvidéki Magyar Koalíció Pártjának elnöke szerint a kezdeményezés ismét megosztja majd a magyar nemzetet. Hasonlóan fogalmazott Markó Béla RMDSZ elnök és Tőkés László református püspök, aki az RMDSZ-szel szemben függetlenként indul az Európai parlamenti választásokon Romániában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!