Hírek

2007.03.29. 18:01

NBH: a politikai intézmények ellen indult támadás

Az NBH szerint az őszi bűncselekmények nem a társadalom által elutasított szélsőség hatalomra jutását szolgálták

BAMA

Magyarországon továbbra is a magyar és az orosz ajkú szervezett bűnözés a meghatározó; a bűnözők a stratégiai ágazatokba való beépülés mellett politikai, kormányzati összeköttetéseket is igyekeznek kiépíteni – szerepel a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) tegnap közzétett, 2006-os évkönyvéből.

A bűnszervezetek összetételében és erőviszonyaiban annak ellenére sem érzékelhető alapvető változás, hogy a folyamatban lévő büntető- és bírósági eljárások új piacfelosztási elképzeléseket gerjesztettek – olvasható az elemzésben. Az NBH azonban felhívja arra is a figyelmet: a jelenleg tapasztalható viszonylagos nyugalom átmeneti jellegű.

„A 2006. szeptember 17-én kezdődött kormányellenes demonstrációsorozathoz kapcsolódó radikális és szélsőséges akcióformák nem egyedülállók a magyar politikatörténetben, azok intenzitása és hosszú távú aktivitása azonban újszerű jelenségként értékelhető” – áll az évkönyvben. Az NBH szerint az őszi bűncselekmények nem a társadalom által elutasított szélsőség hatalomra jutását szolgálták, hanem egy olyan törekvést, melynek a célja a teljes politikai intézményrendszer felszámolása volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!