Hírek

2007.04.02. 17:05

Jön az intelligens hűtőszekrény és a bolygóközi internet

BAMA

Egymilliárdnál is több embernek van internet hozzáférése szerte a világon: a robbanásszerű terjedést jól mutatja, hogy tíz évvel ezelőtt még csupán ötvenmillióan használták a világhálót. A kezdet kezdetén, 1969-ben pedig mindössze négy óriásszámítógépet kötött össze az Egyesült Államokban az internet ősének tartott ARPANET hálózat.

Már egyetemistaként részt vett ennek a hálózatnak a megalkotásában az internet atyjának kikiáltott Vint Cerf. A szakember – akinek a nevéhez egyebek között az első kereskedelmi e-mail szolgáltatás beindítása is fűződik – az internet jövőbeli fejlődési lehetőségeiről tartott tegnap előadást. Az azt megelőző tájékoztatóján kiemelte: a jövőben a hétköznapi használati cikkek a világhálóhoz csatlakozva számos új szolgáltatással, lehetőséggel tehetik kényelmesebbé a fogyasztók életét.

A jövő jégszekrénye például a termékekbe épített rádiófrekvenciás csipek alapján felismeri majd, hogy pontosan milyen alapanyagokat, élelmiszereket tárolnak éppen benne. Az információk segítségével pedig az ajtaján lévő kijelzőn felsorolhatja azokat a recepteket, amelyeket a meglévő alapanyagokból el lehet készíteni. Ha pedig elfogy a sör, akkor a fridzsider automatikusan rendel belőle az interneten keresztül egy webáruházban.

A Google internetes szakembere a NASA-val együttműködve a bolygóközi internet kidolgozásán is tevékenykedik. Ez lehetővé tenné az egységes digitális kommunikációt a világűrben, elsősorban az űrhajók, valamint a különböző bolygókra küldött szondák és a Föld között. De ki tudja, lehet, hogy a jövőben akár a marslakók is rendelnek majd sört a kozmikus világhálón keresztül?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!