Hírek

2007.04.03. 15:57

Szakítópróba az ukrán elnök és a kormányfő között

Már a polgárháború gondolata is felvetődött Ukrajnában, miután továbbra is kibékíthetetlen ellentét feszül Viktor Juscsenko államfő és Viktor Janukovics kormányfő – és híveik – között.

F. K.

A helyzet komolyságát jelzi, hogy mind az Egyesült Államok, mind Oroszország nyilatkozatban intette higgadtságra a feleket. Ennek ellenére a helyzetet csak tovább élezte, hogy miután Juscsenko hétfőn feloszlatta a parlamentet és új választásokat hirdetett, a kormányfő Janukovics előrehozott elnökválasztásokkal fenyegette meg az államfőt. Közben Janukovics és Juscsenko hívei is a parlament elé vonultak, ahol csakúgy mint a 2004. évi „narancsos forradalom” alatt sátortábort építettek. A két tábor között kisebb összecsapások is lezajlottak, de a rendőrség egyelőre kézben tartja a helyzetet. A válság mélyülését jelzi, hogy hallatta hangját a hadsereg is: Anatolij Hricsenko védelmi miniszter határozottan közölte, hogy az elnök pártján áll.

Janukovics és Juscsenko hatalmi harca a 2004. évi ukrán választások után vált kiélezetté. Akkor Juscsenko hívei hetekig tartó tiltakozásokkal tudták elérni, hogy az Oroszország támogatását élvező Janukovics távozzon a hatalomból. A több mint egy évig húzódó ukrán belpolitikai csatározások és a kormányalakítás körüli nehézségek azonban megpecsételték Juscsenko és szövetségesei sorsát. A tavaly márciusi választásokon ismét Janukovics győzött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!