Hírek

2007.04.03. 17:59

A tervezettnél kisebb lesz a hiány

„A magyar gazdaság 2007-ben 2,5 százalékkal nő, az infláció 6,6 százalék lehet, miközben a GDP arányos eredményszemléletű államháztartási hiány a tavalyi 9,7 százalék után az idén 6,3 százalékra csökken” – jelentette ki kedden Petschnig Mária Zita.

BAMA

A Pénzügykutató Zrt. főmunkatársának beszámolója szerint a helyreállítási periódus után, a reformok segítségével átépítési pályára helyezte a kormány a magyar gazdaságot 2006-ban, ami már meghozhatja a fenntartható növekedést. Antal László közgazdász szerint a tervezett hiánycél elérésére „akár mérget is lehet venni”, a kiigazgatási reform pedig zavartalanul folyik. Várhegyi Éva kutató arra hívta fel a figyelmet, hogy a lakosság szabad felhasználású ingatlanhitel-állománya hihetetlenül gyorsan bővül, s félő, hogy a gépjármű lízing üzletág megingásához hasonló folyamat indulhat be.

A külkereskedelmi mérleg jelentősen javul az idén: a behozatali többlet 700 millió euróra apad a tavalyi 2 milliárd euróról, a folyó fizetési mérleg egyenlegében 4,8 milliárdos hiány várható a tavalyi 5,2 milliárd euró után. Tavaly 4,9 milliárd euró működőtőke érkezett az országba, az újra befektetett tőke azonban 900 millió euróra zsugorodott.

Az év végére 6,75 százalékos alapkamatot vár a Pénzügykutató, az euró árfolyama pedig 255 forintra állhat be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!