Hírek

2007.04.04. 14:42

Molnár lemondott, Gyurcsány elfogadta

Április 6-i hatállyal lemondott Molnár Lajos egészségügyi miniszter. A tárcavezető szerdán írásban nyújtotta be lemondását a kormányfőnek.

BAMA

A reform első szakasza nehéz alkalmazkodási kényszert teremtett a sok éve mozdulatlan egészségügyi rendszernek – írja indoklásként egy levélben a Kormányszóvivői Iroda. A reform első szakasza, az elkerülhetetlen vitákkal és konfliktusokkal együtt is, sikeres. Ebben Molnár Lajosnak elévülhetetlen érdemei vannak. A miniszterelnök megköszönte és elismerését fejezte ki azért a munkáért, amelyet Molnár Lajos a magyar egészségügy megújítása érdekében végzett.

Az egészségügyi reform következő nagy feladata a biztosítási oldal megújítása. A reform második szakaszának sikeréhez elengedhetetlen, hogy azt már ne terheljék a struktúraváltásból fakadó konfliktusok, ne legyen megkérdőjelezhető az átfogó és összetett döntéshez szükséges szakmai és politikai bizalom.

Az Egészségügyi Minisztérium élére a koalíciós megállapodás szerint az SZDSZ jogosult minisztert jelölni. Az új vezető hivatalba lépéséig a tárcát helyettesítési jogkörében április 6-ától Horváth Ágnes államtitkár irányítja.

A KDNP szóvivője, Halász Zsuzsa szerint "mindenki számára nyilvánvalóvá vált, hogy az üzleti érdekeket szem előtt tartó folyamat, amelyet Molnár Lajos úgymond reformként az egészségügyben elindított, egyértelműen betegellenes, de mondhatnám az is, hogy emberellenes".

Hozzátette: hogy idáig jutottak a dolgok az egészségügyben, nemcsak Molnár Lajos bűne, hanem a kormányé és személy szerint Gyurcsány Ferencé, aki "hagyta idáig fajulni a folyamatokat".

Mint a szóvivő elmondta, a távozással azért van csak "némileg" megnyugodva a KDNP, mert az egészségügyi miniszteri posztra a jelölés joga ismét az SZDSZ-é, "a csak a saját üzleti érdekeit szem előtt tartó kormánypárté, amely mániákusan ragaszkodik a magánbiztosítók térnyeréséhez".

Tapssal és hangos éljenzéssel fogadták Molnár Lajos lemondásának hírét Siófokon a Magyar Kórházszövetség kongresszusán. A Gyógyszerészkamara is örömét fejezte ki a miniszter lemondása miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!