Hírek

2007.04.05. 06:30

Szabálytalankodó kereskedők

A március eleje óta ellenőrzött boltok kétharmadában találtak szabálytalanságot a fogyasztóvédők. A húskészítmények tárolásával és megjelölésével volt a legtöbb gond.

Németh Márk

Négy operatőr, fél tucat fotós és körülbelül ugyanennyi türelmetlen riporter és újságíró tülekedik egy hentesüzlet körül, amely előtt a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség (FVF) vezetői mosolyogva simogatnak egy kötözött sonkát. Ez a szokatlan kép fogadta szerda délelőtt azokat, akik a budapesti Központi Vásárcsarnokban próbálták intézni az ünnepi bevásárlásukat. Itt vizsgálódtak ugyanis tegnap a fogyasztóvédők a péntekig tartó húsvéti razziájuk keretében, a sajtó nyilvánossága előtt. A hátsó helyiségben kutakodó ellenőrök és a kicsit túlzott médiajelenlét ellenére zavartalanul folyt a munka a vizsgált hússtandnál, a vásárlók türelmesen vártak a sorukra.

Az ellenőrök először a húsospult „kirakatában” látható készítményeket vizsgálják: megnézik a árfeltüntetést, a termékek megjelölését, a szavatosságot, valamint a tárolás körülményeit – magyarázta a vizsgálat folyamatát lapunkak Kathi Attila, az FVF szóvivője. Ezután a termékek eredetét bizonyító beszerzési bizonylatok meglétéről bizonyosodnak meg. „Kifejezetten örülünk az ellenőrzéseknek, mivel kiszűrik a tisztességtelen boltosokat” – mondta lapunknak Hónya György, a vásárcsarnok egyik hús szaküzletének dolgozója.

Március elején indították átfogó ellenőrzési akciójukat az élelmiszer-ellenőrző hatóságok a húsvéti ünnepek jellegzetes termékeinek körében. A fogyasztóvédők az általános kereskedelmi ellenőrzéseken túl a füstölt, formázott húskészítmények (sonka és hasonló jellegű termékek), valamint a figurális édesipari termékek (csokinyuszi, csokitojás) forgalmazási körülményeit figyeltéék.

Eddig összesen 57 tonna húskészítményt ellenőriztek, ebből mintegy 10 tonnányi árunál kellett intézkedniük a fogyasztóvédőknek. A leggyakrabban a fogyasztói ár feltüntetésével kapcsolatos hibák és a tárolási szabályok megsértése miatt, valamint a beszerzési bizonylatok hiányosságai miatt kellett eljárást indítaniuk. A 160 tonna megvizsgált édesipari készítményből pedig 25,5 tonnánál találtak kivetnivalót, itt is főként a jelölésükkel kapcsolatban merültek fel problémák (szavatossági idő, egységár, nettó tömeg helytelen jelzése). 

Meghökkentő adat, hogy az ezidáig ellenőrzött 595 üzelet közel kétharmadában szegték meg a szabályokat a kereskedők, ezért összesen 45 millió forint bírságot szabtak ki rájuk. A legtöbb kifogásolt boltot észak- és közép-magyarországi régiókban (84 százalék), a legkevesebbet Észak-Alföldön (37 százalék) találták. Üzelttípusonként nem volt jelentős eltérés a szabálytalanságokat tekintve, egyedül az úgynevezett „100 forintos” boltokban volt jóval több hiányosság (74 százalékukban). Érdemes tehát elkerülni ezeket a húsvéti nagybevásárlásnál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!