Hírek

2007.04.05. 06:39

Két népszavazás is várható

A Fidesz frontális támadása az Országos Választási Bizottság (OVB) vezetője ellen folytatódik, de ez sem fedheti el, hogy az ellenzéki párt sok hibát követett el a referendum kezdeményezése óta. Ezért lehet, hogy két népszavazás lesz, amelyek így érdektelenségbe fulladhatnak.

Újvári Miklós

„Szigeti Péter nem tud eleget tenni annak a feladatának, hogy részrehajlás nélkül bírálja el az Országos Választási Bizottság elé kerülő beadványokat. Az testület elnöke pártos és elfogult, egyértelműen Gyurcsány Ferenc kormányfő »embere«” – közölte szerda Varga Mihály, a Fidesz alelnöke.

A Fidesz 24 órát sem várt legutóbbi sajtótájékoztatója óta, ahol szintén Szigeti lemondását követelték. Az ellenzéki párt a jelek szerint minden felelősséget előre az OVB-re igyekszik hárítani amiatt, ha esetleg nem érnek össze a több szálon futó népszavazási kérdések, és két külön referendumot kell majd tartani.

A Fidesz állításait erősíti, hogy Szigeti valóban az MSZP jelöltje volt a posztra, baloldali érzelmeit sohasem tagadta; egy ízben még a vörös csillag legalizálását is követelte. Helyettese pedig Halmai Gábor, a Soros Alapítvány egykori vezetője, aki szintén a kormányoldalhoz sorolható. Emellett három olyan tagja van még a bizottságnak, akiket a parlament egyszerű (kormánypárti) többséggel választott meg. Az öt parlamenti párt delegál öt további tagot. E testület döntött legutóbb 7:2 arányban arról, hogy a Fidesz tandíjról szóló kérdését nem engedi át.

A Fidesz eddig három kérdésben szerzett jogot arra, hogy aláírásokat gyűjthessen egy népszavazás kiírására. Igaz, ezek a közvélemény számára nem elég jelentős vagy nem aktuális ügyek (gazdák földvásárlási joga, kórházprivatizáció, patikán kívüli gyógyszerárusítás). Valójában csak a vizitdíj és a tandíj eltörlése esetén lenne esélye egy sikeres népszavazásnak, amelyhez kétmillió igen szavazat kell.

A tandíj ügyében az OVB elutasítása után a Fidesz megint Alkotmánybírósághoz (Ab) fordult. Azt kifogásolják, hogy az OVB „felülírta” az Alkotmánybíróság döntését. Tény, hogy a választási bizottság másodszorra más indokkal utasította el a kérdést – ezúttal azért, mert szerintük népszavazással nem lehet elvenni a parlament jogát a törvényalkotásól.

A másik fontos témában, a vizitdíj ügyében a Fidesz az eredeti kérdéséből kifelejtette, hogy a vizitdíj már benne van az idei költségvetésben, ezért nem lehet róla szavazni. Amikor a kérdés másodfokon is elbukott, a Fidesz két új kérdést fogalmazott meg (vizitdíj, kórházi napidíj eltörlése 2008-tól), de a régit sokáig elfelejtették visszavonni. Ezt múlt csütörtökön tették meg, de aznap az OVB már nem tárgyalta az új kérdéseket. Márpedig minden nap számít.

A már elfogadott három kérdésben csak július közepéig lehet aláírást gyűjteni, tandíjügyben az Ab-nek legalább egy hónap kell, és a két új kérdés pedig első fokon is csak április 11-én lesz napirenden. Az alkotmányjogászok most azon vitatkoznak, hogy Sólyom László államfő dönthet-e úgy, hogy takarékossági okokból összevárja a kérdéseket (egy népszavazás 3,5 milliárd forintba kerül). Ebben az esetben hatkérdéses népszavazás lenne legkorábban ősz végén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!