Hírek

2007.04.05. 17:52

Euró csak 2030-ban?

Kiábrándítóan borúlátó kilátásokat fogalmazott meg a magyar eurócsatlakozás esélyeit illetően az Európai Központi Bank friss tanulmánya.

Z.H.

A két cseh közgazdász által jegyzett írás megállapításai szerint a kelet-közép-európai régió országai aligha teljesítik a következő néhány évben a közös valuta bevezetéséhez szükséges konvergencia kritériumokat. Ezek az infláció, a kamatláb, az államadósság és az államháztartási hiány mértékére írnak elő kötelezettségeket. Magyarország – áll az elemzésben – csupán 2025-re érheti el a 15 régi európai uniós tagállam fejlettségi szintjét. Az euró bevezetése 2025-re, vagy akár 2030-ra is csúszhat a szerzők szerint.

A tanulmány egy régóta ismert közgazdasági jelenségre hívja fel a figyelmet: nagyon nehezen tudnak megfelelni az eurócsatlakozási feltételeknek olyan országok, amelyek gyorsan növekednek és gazdaságuk jelentős javuláson megy keresztül – kommentálta az írást Madár István közgazdász, a portfolio.hu elemzője. Szerinte a „visegrádi országok” (Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország) ezek közé tartoznak, egyszerre kell eleget tenniük az alacsony infláció és a stabil nemzeti valuta kritériumának, miközben termelésük jelentősen bővül. Az elemző szerint a dokumentum készítői – bár a jelenlegi tendenciákból indultak ki – azzal nem számoltak, hogy megfelelő gazdaságpolitikával egy ország vezetése akár „erőszakkal” is megfeleltetheti saját országát a kritériumoknak – például úgy csökkenti az inflációt, hogy elhalasztja a hatósági áremeléseket.

Közben egy másik friss elemzés – amit a Standard & Poor''s hitelminősítő intézet ismertetett a napokban – arra számít hogy a magyar kormánynak jövőre sikerül a konvergenciaprogramban szereplő 4,3 százalékos GDP-arányos szintre csökkentenie az államháztartási hiányt. Ennek ellenére a magyarországi euróbevezetésre továbbra sem számít 2014 előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!