Hírek

2007.04.07. 11:15

Dés László: a zeneember

A friss Kossuth-díjas Dés László nem panaszkodhat: a minap Rómában zenélt, a jövő héten mutatják be a Sose halunk meg című zenés játékát és új DVD-je jelenik meg.

Csontos Tibor

– Új musicaljének borítékolható sikere, gondolom, felér egy Kossuth-díjjal is.

– Jól gondolja, hiszen az ilyesfajta sikerek pillanatai a legfontosabbak az ember életében. Több mint egy éve dolgozom rajta, minden hang leütése magányosan történik, majd jön a szövegíró, a koreográfus, a rendező, érkeznek a színészek és a többiek, majd csapatmunka lesz belőle. Mindennek legalább akkora presztizse van, mint egy Kossuth-díjnak.

– A Dzsungel könyve és a Valahol Európában után hosszú szünetet tartott a musicalírásban. Hiányzott már a színház illata?

– Régóta kerestem az újabb musicaltémát, amire azt mondhattam, ezt érdemes megzenésíteni. Gondoltunk A lovakat lelövik, ugye? című darabra is, de különböző okok miatt más ötleteimről is le kellett mondani. Közben persze koncerteztem, lemezeket készítettem, utaztam, zenéltem. Ilyen állapotban ért a Sose halunk meg színrevitelének ötlete, melyben eleinte nem is hittem.

– Miért?

– A film után nem tudtam színpadon elképzelni a történetet. Szikora János említette Koltai Róbertnek, hogy meg kellene csinálni a Sose halunk meg színpadi változatát, s amikor Robi felhívott, nem lelkesedtem. Végül, amikor Nógrádi Gáborral elküldték a szövegkönyvet, olvasás közben jöttek az ötletek. Az az érdekes, hogy ez a téma az orrom előtt és erre végre azt mondhattam: igen, ez az!

– Új dalok kísérik a Sose halunk meg színházi előadását, de vajon a film által híressé tett Nagy utazás felhangzik-e majd a színen?

Dés László

1954. január 9-én született Budapesten, 1976-ban diplomázott a Zeneművészeti Főiskolán. Dimenzió, Trio Stendhal néven saját zenekarokat alapított, közben egyre ismertebbé vált film- és színházi zenék, musicalek írásával. Dzsesszegyüttesével sokat szerepel külföldön, munkjáit számtalan díjjal és kitüntetéssel ismerték el.

– Természetesen nem hagyhatjuk el, hiszen Presser előadásában ez a dal erős hangulatot adott a filmnek. Mégis csak hangulati kísérője volt Koltai Róbert alkotásának, most viszont dramaturgiai feladata lesz, belehelyeztük a drámába. A darab végén feltűnik a főhős vállfaárus, Gyuszi bácsi életének összes szereplője és ebből a dalból egy furcsa kórus lesz. Úgy gondoltam, csak akkor van értelme ezt a nagyon ismert dalt beletenni a darabba, ha megtaláljuk azt a megjelenési formáját, ami teljesen más, mint amilyen a filmben volt.

– Nem panaszkodhat mostanában sem: kitüntették, Rómában zenélhetett az uniós évfordulón, s bemutatják új zenés játékát.

– Rómában az uniós országok ünnepségén Magyarországot képviselhettük, csodálatos történelmi díszletek között léptünk fel. S valóban nincs ok panaszra: egy hét múlva premier a József Attila Színházban és a kvartettünk koncertre és DVD-kiadására készül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!