Hírek

2007.04.09. 08:45

Rossz játszótéri kórkép

Egy nemrég elkészült felmérés szerint a magyarországi játszóterek állapota elszomorító

W. A.

Egy nemrég elkészült felmérés szerint a magyarországi játszóterek állapota elszomorító. A megkérdezettek szerint a játszóterek elavultak és balesetveszélyesek, ráadásul a higiéniai körülmények sem megfelelőek. A felmérést készítő intézet eredményeiből kiderült, hogy a 14 éven aluli gyermeket nevelő szülők a magyar játszótereknek csak 3,4–es minősítést adtak az egy 1–7-ig terjedő skálán, ahol az 1 a nagyon rossz, a 7 a kiváló színvonalat jelentette.

A szülők a modernebb játékok mellett több kukát és padot, valamint kézmosási lehetőséget és ivókutat, illetve WC-t hiányolnak. Jogos igény, hogy a játék közben elfogyasztott uzsonna előtt, vagy esetleges sérülésnél legyen hol kezet mosni, illetve ne a bokorba kelljen a kis- és nagydolgokat intézni. Ez ma még sok helyen nem megoldott.

Egy uniós határozat szerint 2008. december 31-ig kell az összes hazai játszótérnek megfelelnie az EU előírásainak. A jogszabály a gyerekek egészséghez, balesetmentes játékhoz, biztonsághoz, és a fogyasztói érdekvédelemhez való emberi jogait tartja szem előtt. Célja, hogy a kicsik ne kerülhessenek olyan veszélyes helyzetbe, ahol nem tudják a saját mozgásukat kontrollálni. Tehát például, hogy a csúzdák alján legyen lassító sáv, a hinták alatt pedig gumiszőnyeg. További előírás, hogy egy állványon csak két hintaülés lehet. Így azok mindkét oldalról balesetmentesen elérhetők anélkül, hogy a gyerekeknek egy mozgó ülés előtt kellene elhaladniuk.

A szabványok nyomán eddig sok helyen csak bontották az elavult játszótereket. Újak építésére vagy a régiek pótlására ritkábban került sor. Így az 1960-as, 1970-es években kialakított több ezer játszótérnek alig töredékén állnak a régi fémjátékok, sok helyütt csupán a kopár parkok maradtak. Az új terek iránti igényt jól mutatja, hogy az uniós pályázatokból, vagy karitatív szervezetek segítségével épített parkokban zsúfoltság van. Nem ritka, hogy egy-egy népszerű eszköz előtt sor áll, és nem csak tanítási időn kívül.

A kérdőívre válaszoló szülők szerint azonban az is fontos lenne, hogy az újonnan létesített játszótereket ne csak intézmények udvarára építsék, hanem közterületekre is. Az óvodák és iskolák területén lévő játszóterekhez ugyanis hétvégén nem lehet hozzáférni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!