Hírek

2007.04.10. 06:07

Tiltott kérdések

Általában kínos kérdések sora várja a jelölteket az állásinterjúkon. Ugyanakkor nem árt tudni, hogy a munkavállalók nem kérdezhetnek rá a magánéletre vagy a politikai meggyőződésre.

Tóth Marcella

„Sorolja fel három rossz tulajdonságát!” vagy „Mit gondol, milyen a munkavégzési stílusa?” Ilyen és ehhez hasonló kérdések okozhatnak komolyabb fejtörés a munkát keresőknek az állásinterjúkon. Nem árt azonban tudni, hogy a leendő munkaadó nem kérdezhet meg bármit a jelölttől az Egyenlő Bánásmód Hatóság mellett működő tanácsadó testület állásfoglalása szerint. Így például a magánéletre, a tervezett gyermekvállalásra, a szexuális szokásokra, a származásra, a vallási vagy politikai meggyőződésre vagy az egészségi állapotra vonatkozó kérdések hátrányos megkülönböztetést eredményezhetnek.

Az esélyegyenlőségi törvény ugyanis tiltja a közvetlen hátrányos megkülönböztetés a foglalkoztatást megelőzően, így az állásinterjún is. Önmagában egy vagy több, az egyenlő bánásmód követelményét sértő kérdés még nem feltétlen jelent közvetlen hátrányos megkülönböztetést. Csak akkor, ha a munkáltató intézkedése hátrányt okoz, például emiatt nem veszik fel a jelentkezőt. De hátrány lehet különösen a munkaviszony létesítésénél az is, ha a munkavállalóval családi körülményei miatt határozott idejű, vagy próbaidős munkaviszonyt létesítenek, míg a többi felvett alkalmazottal határozatlan idejű munkaszerződést kötnek.

Bármely munkáltató mentesülhet a felelősség alól, ha bizonyítást nyer, hogy az állásinterjún elhangzott kérdés a munka jellege vagy természete alapján indokolt, és az alkalmazásnál számba vehető lényeges és jogszerű feltételre vonatkozik. Ilyen lehet például ha egy vallási közösség hitoktatót keres. Ebben az esetben a munkáltató feltehet az állásra jelentkezőnek a felekezeti hovatartozására vonatkozó kérdést.

Ilyen lehet a munkavállaló egészségének és biztonságának védelme miatt az egészségi állapottal kapcsolatban feltett kérdés. A munkarend, munkaidő-beosztás, munkateher, a munka jellege vagy természete alapján indokolt lehet a jelölt terhelhetőségére, rugalmasságára vonatkozó kérdés is. Ez azonban nem irányulhat a családi körülményekre, így például arra, hogy hány gyermeke van a jelöltnek vagy tud-e rendkívüli munkát vállalni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!