Hírek

2007.04.11. 18:35

A kórház hibázott?

A hódmezővásárhelyi kórház ügyeletes szakorvosa – főnöke utasítására – nem vette fel múlt pénteken a belgyógyászati osztályra azt a mindszenti férfit, aki Hódmezővásárhely és Szentes között a mentőautóban meghalt.

Bánky Bea

"Na most, nekem reggel a főnök kiadta utasításba, hogy... de nem írta le... Na most, akkor én nem vettem át, mert nekem ezt mondta, hogy még hozzá se nyúljak a beteghez, másrészt mindszenti, akihez meg még azért se szabad hozzányúlnom… Most rám fogják húzni az egész vizes lepedőt úgy ahogy van. Szakorvos vagyok, felelős vagyok ezért az ügyért. Most itt mindenki majd mossa a kezét, hogy a mentő behozta, én láttam, én vagyok a hülye, hogy miért nem vettem át, mert ha meghalt két perc múlva. Pedig csak azt csinálom, amit nekem mondanak."

Ezek a mondatok a hódmezővásárhelyi Erzsébet Kórház szakorvosának száját hagyták el, miután a mentős értesítette róla, hogy betege útközben meghalt, és szeretné visszaszállítani a holttestet az intézmény proszektúrájára.

A megrázó hangfelvételt szerdán hozta nyilvánosságra az ügyet vizsgáló Egészségbiztosítási Felügyelet és az ÁNTSZ. „A hódmezővásárhelyi kórház esetében vannak olyan tényezők, amelyek arra utalnak, hogy ott nem minden az ilyenkor elvárhatónak megfelelően történt” – közölte Kovácsy Zsombor, a felügyelet elnöke és Falus Ferenc országos tiszti főorvos.

A 67 éves mindszenti férfi, H. Imre halála napjának reggelén egy kocsmában lett rosszul. A csongrád megyei lap, a Délmagyarország megszólította háziorvosát, Abdul Rahimot, aki elmondta: beutalót írt neki a szentesi kórházba, de ő tiltakozott, mondván a pálinka az igazi orvosság. Mégis meggondolta magát, a testvére szállította be a szentesi kórházba autóján, ahol fulladást, tüdőgyulladást, igen rossz vérgázértékeket diagnosztizáltak nála. Fel akarták venni, de a férfi saját felelősségére inkább távozott a kórházból. Három óra múlva ismét rosszul lett, sötétedett a keze, és azt mondta, „most már hívjatok orvost, mert meghalok”.

Háziorvosa riasztotta a mentőket, akik – a sürgősségi ellátás szabályainak megfelelően – a közelebbi, hódmezővásárhelyi Erzsébet Kórházba szállították. A kórház Belgyógyászati Ambulanciáján azonban nem fogadták a férfit, arra hivatkozva, hogy a beteg az új területi ellátási rend alapján Szenteshez tartozik. Az ÁNTSZ Dél-alföldi Régiójának vizsgálata szerint a beteget „ellátás nélkül továbbszállították a szentesi kórházba”. A hódmezővásárhelyi kórház ügyeletes orvosnőjének elmondása alapján a krónikus betegségben (hörgőtágulat, magas vérnyomás, alkoholizmus) szenvedő férfin semmilyen műszeres vizsgálatot nem végeztek: sem EKG-t, sem röntgent, de még a vérnyomását sem mérték meg. Ismert: az orvos nélküli mentőkocsiban újra kellett éleszteni a férfit, és hiába kapcsolódott be a mentésbe egy orvos, a beteg meghalt.

Az országos tiszti főorvos szerint az eddigi bizonyítékok alapján sem a mindszenti háziorvos, sem a szentesi kórház, sem az OMSZ felelőssége nem valószínűsíthető, ugyanakkor elképzelhetőnek tartja, hogy az ügy lezárása után büntetőjogi felelőségrevonás következik. A hódmezővásárhelyi polgármester, a fideszes Lázár János tartja magát korábbi kijelentéséhez, miszerint H. Imre halálához hozzájárult az új eljárási rend és a hódmezővásráhelyi sürgősségi osztály megszűnése. Kallai Árpád, a vásárhelyi Erzsébet Kórház főigazgatója hozzátette: a „káosz, az átszervezés” tudnivalóinak ismertetése nem volt megfelelő az egészségügyi dolgozók számára.

Bánky Bea Vizitdíj: 60 százalékkal csökkent a kórházi járóbeteg-forgalom A vizit- és kórházi napidíj február 15-ei bevezetése óta a kórházi járóbeteg-forgalom 60 százalékkal csökkent a Magyar Kórházszövetség adatai szerint. A súlyponti kórházak mintegy 6-10 millió forint közötti, míg a területi ellátóhelyek 4-6 millió forint közötti havi bevételt prognosztizálnak a napidíjakból. A felmérésből az is kiderül, hogy a kétféle díj bevezetését a betegek „jobban fogadták”, mint az intézmények munkatársai. Utóbbiak 35 százaléka, míg a betegek 40 százaléka vette tudomásul a díjfizetést. Az intézmények 81 százaléka még mindig kézzel írt nyugtával ad elismervényt a díjfizetésről, 19 százalék használ automatát. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!