Hírek

2007.04.11. 18:44

A volt lengyel elnök közvetít az ukrán válságban

Kora este mintegy 50 ezren tüntettek Kijevben a parlament feloszlatása ellen, miután kedden az ukrán alkotmánybíróság egy héttel elhalasztotta a törvényhozást feloszlató elnöki rendelet alkotmányossági kontrollját.

BAMA

A taláros testület öt – Viktor Juscsenko államfő által jelölt – tagja ugyanis kijelentette, hogy a kormány politikai nyomása miatt nem kíván a kérdés vizsgálatához fogni. Így elkerülték azt a helyzetet is, hogy az államfő szélnek eressze a testületet. Juscsenko tizenöt pontos javaslatot dolgozott ki, hogy kompromisszumra jusson Viktor Janukovics kormányfővel. A kezdeményezését eljuttatta a miniszterelnökhöz, s megállapodtak arról, hogy addig nem hozzák nyilvánosságra, amíg azt nem vitatták meg. Janukovics a parlamentet feloszlató rendelet felfüggesztését akarja.

Szerdán az is a tervek között szerepelt, hogy Juscsenko Strasbourgba, az Európa Tanács székhelyére repül, de végül otthon maradt. Helyette a külügyminiszter tájékoztatja az összeurópai szervezetet az ukrán belpolitikai helyzetről. Egyes értesülések szerint Juscsenko maradásának az a fő oka, hogy előző éjjel Kijevbe érkezett Aleksander Kwasniewski, volt lengyel elnök. S noha a lengyel politikus hivatalosan nem közvetít, hanem üzleti tárgyalásokat folytat az ukrán fővárosban, nagy valószínűséggel tárgyalt az egymás ellen fellépő ukrán vezetőkkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!