Hírek

2007.04.12. 11:50

Az EU nem avatkozhat az ukrajnai válságba

Az európai intézményeknek nem szabad beavatkozniuk az ukrajnai politikai válságba, amíg van rá esély, hogy az ukrán nép saját maga oldja azt meg - jelentette ki szerdán Marek Siwiec, az Európai Parlament (EP) lengyel alelnöke.

BAMA

Hasonlóan foglalt állást Terry Davis, az Európa Tanács főtitkára, aki a Viktor Juscsenko elnök helyett az Európa Tanácsba látogató ukrán külügyminiszterrel tárgyalt szerdán. Marek Siwiec sajtóértekezletén közölte: azért jött Kijevbe, hogy képet kapjon a válságról, amely azután alakult ki, hogy Viktor Juscsenko elnök április 2-án feloszlatta a Viktor Janukovics kormányfőt támogató parlamentet.A fő kérdés most az, vajon törvényes volt-e Juscsenko rendelete - mondta Siwiec, miután találkozott Viktor Janukoviccsal, Julija Timosenko volt kormányfővel, ellenzéki vezetővel és Olekszandr Moroz házelnökkel.

Az EP alelnöke szerint meg kell várni az alkotmánybíróságnak a parlament feloszlatását előíró elnöki rendelet alkotmányos jellegével kapcsolatos döntését, és csak ezután lehet megállapítani, hogy van-e helye az európai közbelépésnek. Siwiec közölte: 2004-től eltérően, amikor Juscsenko határozott nyugati támogatásban részesült, ezúttal egyik fél sem számíthat különleges bánásmódra. "Most minden félnek törvényes és demokratikus felhatalmazása van" - mondta.

Az EP alelnöke felszólította az alkotmánybíróságot, amely a jövő hétre halasztotta az alkotmányossági normakontrollra vonatkozó eljárást megkezdését, hogy mielőbb lásson munkához, a feleket pedig arra, hogy tegyenek engedményeket a válság megoldása érdekében.

(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!