Hírek

2007.04.15. 10:16

Meghalt Kurt Vonnegut: verje meg az isten, dr. Kevorkian!

Nyolcvannégy éves korában meghalt Kurt Vonnegut. Nem a cigaretta vitte el: elesett New York-i lakásában, agysérüléséből már nem ébredt fel

BAMA

Nyolcvannégy éves korában meghalt Kurt Vonnegut. Nem a cigaretta vitte el: elesett New York-i lakásában, agysérüléséből már nem ébredt fel. Nem kell hát – mint tervezte – perelnie a Pall Mallt gyártó dohánycéget, hogy láncdohányzása ellenére még mindig él, és – többszöri bejelentése ellenére – még mindig ír.

Vonnegut – a Mester, a fekete humor atyja, legalábbis ahogyan kritikusai és rajongói emlegették előszeretettel – a kortárs amerikai és világirodalom meghatározó alakja, annak a generációnak egyik utolsó tagja, melynek feldolgozandó alapélménye a második világháború volt. Az Ötös számú vágóhíd című regényében Drezda személyesen átélt porig bombázását elevenítette fel – műve óriási sikert aratott, megalapozta nemzetközi hírnevét, holott a szöveg korántsem könnyű. Főhőse, a mindenre alkalmatlan Billy Pilgrim látszólag követhetetlenül ugrál térben és időben, prezentálva Vonnegut filozófiáját: az élet minden pontja egyenértékű, és a halál is csak egyetlen ilyen állomás.

Így megy ez

Kurt Vonnegut 1922-ben született Indianapolisban, második generációs német bevándorlók gyermekeként. Harcolt a második világháborúban, hadifogolyként szemtanúja volt Drezda 1945. február 14-i bombázásának. A háború után az egyetemen antropológiát tanult, eközben újságíróként helyezkedett el. Első regénye – az Utopia 14 – 1952-ben jelent meg. A hatvanas évek regényei – Éj Anyánk, Macskabölcső – után legnagyobb, korszakos sikerét az 1968-as Ötös számú vágóhíddal aratta. Több regényét – így a Börleszket, az Éj anyánkat, vagy legutóbb a Bajnokok reggelijét – filmesítették meg. Regényei mellett novellákat, drámai műveket és meséket is írt. 2007. április 11-én halt meg.

E műve, akárcsak legtöbb munkája nem háborús regény vagy sci-fi, bár ez utóbbi formai elemeit előszeretettel használta írásaiban: sokkal inkább humanista világnézetének, felelősségtudatának kivonata. A groteszkből kiinduló kritikai szemlélet határozta meg valamennyi írását, legismertebb könyvei bármelyikét, így többek közt a Börleszket, az Éj anyánkat, a Bajnokok reggelijét, a Macskabölcsőt, vagy a Mesterlövészt. Utolsó munkáinak nyelvezete – mint az Áldja meg az isten, doktor Kevorkian! vagy A hazátlan ember – végletekig csupaszodott, ám anekdotázó kedve és harcos humanista kiállása mit sem változott.

2001-ben megjelent könyvében még sorozatosan visszahozta őt a célzott eutanáziából Amerika hírhedt halálorvosa, Jack Kevorkian. A fikció szerint a Mester a halál mezsgyéjén Amerika és a világ híres-hírhedt elhunytjaival készíthetett interjúkat. A valóságban a visszatérés azonban nem sikerült: verje meg hát ezért az isten, dr. Kevorkian!

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!