Hírek

2007.04.17. 07:00

Magyarország Romániával együtt csatlakozhat az euróövezethez

Z. H.

Málta és Ciprus követheti legkorábban Szlovéniát az euróövezetben a 2004 óta csatlakozott 12 tagállam közül: a két szigetországban már jövőre a közös európai valutával fizethetnek a lakosok – vélik a Reuters által megkérdezett elemzők. Immár nem egyedül Magyarország van a lista másik végén. Románia esetében egy évvel hátrébb csúszott a bevezetés várt időpontja, így a szakértők mindkét ország esetében 2014-es euróbevezetést várnak.

A szűkebb kelet-közép-európai régióban nem történt változás a novemberi felmérés óta. A piac továbbra is bízik a szlovákok 2009-es euróövezeti csatlakozásában, a lengyelek és a csehek egyaránt 2012-ben követhetik őket. Mindhárom balti országban későbbre tolódtak az euró bevezetési időpontjára vonatkozó várakozások. Litvánia és Észtország esetében egy-egy évvel csúszott a prognózis, a legnyilvánvalóbb túlpörgési problémákkal küszködő Lettország esetében viszont most már három évvel későbbre, 2012-re várják az euróbevezetést a Reuters által megkérdezettek.

Bulgária továbbra is jó eéllyel bízhat a szakértők szerint a 2012-es euróbevezetésben. Románia viszont már csak 2014-ben reménykedhet az előrejelzések alapján. Ugyanakkor látható, hogy nem minden elemző van meggyőződve arról, hogy a reálgazdasági lemaradás előbb-utóbb nem üt vissza a konvergenciafeltételek teljesítésében. Egyes szakértők ugyanis azt sem tartják kizártnak, hogy a 2007-ben csatlakozott két új EU-tag csak 2017-ben tudja bevezetni a közös európai pénzt.

A csatlakozási nehézségeket továbbra is a magas infláció, a költségvetési hiány és a reformok iránti csökkenő lelkesedés okozza. Érdekesség, hogy csupán a négy visegrádi ország esetében hangsúlyosabb probléma a költségvetés kontroll alatt tartása, a többi tagállamnál az infláció kordában tartását gondolják jelentősebb problémának a szakértők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!