Hírek

2007.04.16. 18:44

Népszavazás: az OVB-s nemek után törvényt módosítana a Fidesz

Z. M.

A választási eljárásról szóló törvény népszavazásra vonatkozó szabályainak módosítását kezdeményezi a Fidesz – jelentette be Orbán Viktor pártelnök. A Fidesz első embere a párt rendkívüli elnökségi ülését követően azt mondta: a módosítás lényege az, hogy ha az Országos Választási Bizottság (OVB) döntésével szemben ugyanabban a népszavazási ügyben  másodszor fordulnak az Alkotmánybírósághoz (Ab), akkor a testület megváltoztathassa az OVB döntését. Jelenleg ugyanis az Ab csak megsemmisítheti azt, és új eljárás lefolytatására kötelezheti a testületet.

A Fidesz azt is kezdeményezi, hogy az OVB egy népszavazási kérdés ügyében készítsen teles körű minősítést, azaz ne lehessen egy-egy alkotmánybírósági megsemmisítés után újabb indokkal megtagadni az aláírásgyűjtő ívek hitelesítését.

Orbán közölte: változtatni kell azon az „áldatlan állapoton”, hogy az OVB az Alkotmánybíróságon felül helyezi magát, és elveszi az emberek egyik alkotmányos jogát.

A Fidesz elnöke azt mondta: „politikai együttműködés” jött létre a kormány és a bizottság között a Fidesz és a KDNP népszavazási kezdeményezéseinek megakadályozására.

A fenti módosításhoz kétharmados törvényen kellene változtatni: Nyakó István MSZP-szóvivő nyilatkozata azonban aligha teszi kétségessé, milyen fogadtatásban lesz része a Fidesz javaslatának a szocialisták körében. Nyakó azt mondta: „pusztán az a tény, hogy egy demokratikus intézmény (...) nem a Fidesznek megfelelő politikai, hanem szakmai döntést hoz, az nem igényli a törvénymódosítást”. A szóvivő szerint ugyanakkor üdvözlendő, hogy „a radikális ellenzék vezére” hosszú idő után törvénymódosító javaslattal rukkol elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!