Hírek

2007.04.20. 10:10

Talmácsi Gábor Törökországban is dobogóra állna

Katar és Spanyolország után ezúttal Törökországban randevúznak a Moto GP résztvevői

BAMA

A hét végén folytatódik az idei gyorsasági motoros világbajnokság. Katar és Spanyolország után ezúttal Törökországban randevúznak a Moto GP résztvevői. A nyolcadliteres kategóriában rajtoló Talmácsi Gábor számára jól kezdÕdött a sorozat, a nyitófutam második helye után Valenciában már diadalmaskodni tudott új Apriliája nyergében, s ezzel azonnal az élre ugrott az összetettben. A török futamnak még nincs nagy múltja, mindössze harmadjára látogatnak ide a világ leggyorsabb motorosai. Az Istambul Park Circuit már az ázsiai kontinensen található.

Az építési munkálatok 2005- ben fejeződtek be, s alig néhány hónap múlva már helyet adhatott az októberi MotoGP- futamnak. A pályacsúcsok átlagsebességeit vizsgálva megállapíthatjuk, Phillip Island és Mugello után a harmadik leggyorsabb aszfaltcsík az isztambuli. Különlegessége, hogy az óramutató járásával ellentétes irányban köröznek a versenyzők.

A pálya első része viszonylag lassú és technikás, a vége azonban rendkívül gyors. Az utolsó kanyarok aztán feladják a leckét még a legjobbaknak is, hiszen a szédületes tempó után egészen egyes sebességi fokozatig kell visszaváltaniuk. A hullámvasútszerű pályán - emelkedők és lejtők váltogatják egymást - hat jobbos és nyolc balos kanyar nehezíti a motorosok dolgát. Közülük kettő kimondottan gyorsnak számít.

Ezeket a 800 köbcentis kategóriában indulók közel 250 km/órás sebességgel veszik be. A lelátókon 130 000 ember foglalhat helyet, az érdeklődés pedig egyre nő Törökországban. Még annak ellenére is, hogy nincs hazai pilóta a mezőnyben. A vasárnapi futamon reményeink szerint Talmácsi Gábor ismét dobogóra állhat, s ezzel megerősíti pozícióját a világbajnoki címre pályázók között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!