Hírek

2007.04.20. 16:25

Nem vállalják a munkaadók az átutalásos bérfizetés költségét

D. N.

Nem teljesíthető a Munka törvénykönyvében a munkabérek fizetésére vonatkozó, április 1-jétől hatályos szabályozás – vélik a munkaadók. A módosítás szerint a versenyszférában is lehetőség van arra, hogy a munkáltató a munkavállaló kérésére banki átutalással fizesse ki a bért. A törvény előírja, hogy ez a munkavállalónak nem jelenthet költségtöbbletet.

Arról viszont nem rendelkezik a jogszabály, hogy a munkáltatónak kell-e finanszíroznia az egy vagy több bank felé történő átutalás, illetve egy vagy több pénzfelvétel ingyenességét. A közszférában – ahol a munkabér csak átutalással teljesíthető – a bankoknak tették kötelezővé, hogy biztosítsák az egyszeri ingyenes pénzfelvételt.

A munkáltatók az Országos Érdekegyeztető Tanács tegnapi ülésén leszögezték: a jogszabályi hiányosságok miatt nem tudják teljesíteni a törvényben előírt kötelezettséget. Ezért fontolgatják, hogy az Alkotmánybírósághoz fordulnak. Ettől a szándékuktól csak akkor állnak el, ha a szakszervezetek és a kormányzati oldal kész arra, hogy közösen határozzák meg a teljesíthetőség feltételeit.

A szakszervezetek szerint is megoldást kell keresni a problémára. Leszögezték ellenben, hogy a munkavállalók keresete nem csökkenhet amiatt, hogy ők vállalnak át bizonyos költségeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!