Hírek

2007.04.27. 06:02

Tönkrement a társasház, fizetnünk kell

Olvasónk tizenhat lakásos társasházban él. A közös képviseletet ellátó cégtől értesítés jött: a ház csődbe ment, minden tulajdonosnak negyvenezer forintot fizetnie kell.

BAMA

A legnagyobb szerepe ebben a helyzetben a számvizsgáló bizottságnak van. Erre a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában hívták fel a figyelmet. E testületet általában három-négy tulajdonos alkotja, és a társasházi törvény szerint kell megalapítani. A közös képviselő, illetve a feladatát ellátó cég évenkénti beszámolással tartozik a közösségnek.

Ha gondok merülnek fel, mint a fenti esetben is, a számvizsgáló bizottság rendkívüli elszámolást kérhet a közös képviselőtől. Ezután közgyűlést hívhatnak össze, amelyen a tulajdonosok mellett a közös képviselő is részt vesz. Ha kiderül, hogy a rábízott pénzekkel hűtlenül gazdálkodott, akár bűnvádi eljárás indítható ellene, sikkasztás miatt. Ehhez azonban nagyon megalapozott gyanú kell. Ha jóhiszeműen gazdálkodott rosszul, és így okozott kárt a háznak, a tulajdonosok polgári peres úton követelhetik a kártérítést. Minden gondosság mellett is felmerülhetnek azonban előre nem látható költségek – hangsúlyozza az ügyvéd. Leszakad például a vakolat, rendbe kell hozni a veszélyes lépcsőházat, kijön egy váratlan számla. A negyvenezer forinton felháborodók erre is gondoljanak. Vagyis pontosan legyünk tisztában vele, mi történt, ami ehhez a kiadáshoz vezetett.

Sokan ügyet sem vetnek társasházuk dolgaira. Nem mennek el a közgyűlésekre, tulajdonostársaiktól sem érdeklődnek a hírekről. Amikor kitör a botrány, csodálkoznak és felháborodnak. Ne tegyük ezt! A társasház tulajdonosok közössége. Ha családi ingatlanban élnénk, természetes volna, hogy törődünk házunk ügyeivel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!