Hírek

2007.04.27. 11:36

Egy halottja és 43 sebesült a tallinni zavargásokban

Egy halottja és 43 sebesültje volt a tallinni zavargásoknak, amelyek az észt főváros második világháborús szovjet hősi emlékművének áttelepítése kapcsán robbantak ki - jelentette be pénteken az észt állami televízióban Tallinn rendőrfőnöke.

MTI-VGO

[caption id="" align="alignleft" width="280"] A zavargásokban 300 személyt vettek őrizetbe
[/caption]Raivo Kuut szerint az áldozat kórházba szállítása után halt meg, további részleteket nem közölt. Az összecsapásokban több mint 300 személyt vettek őrizetbe. Ezek voltak a legsúlyosabb erőszakos cselekmények az országban Észtország függetlenségének 1991-es kikiáltása óta. Közben a Baltic News Service arról adott hírt, hogy befejeződött az emlékmű kitelepítése Tallinn központjából és azt titkos helyre szállították.

Akár a diplomáciai kapcsolatot is megszakíthatja Oroszország Észtországgal, miután Tallinban áttelepítették a második világháborús szovjet hősi emlékművet. "Elég a halottak, a második világháborúban elesettek emlékművének megcsúfolásából" - jelentette ki Szergej Mironov felsőházi elnök. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Interfax hírügynökségnek nyilatkozva kegyeletsértőnek és indokolatlannak nevezte a tallinni döntést és közölte: komoly következményei lesznek Oroszország és Észtország kapcsolataira nézve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!