Hírek

2007.04.29. 17:12

Több száz gyógyszer ára csökken május 1-től

Átlagosan 8,3 százalékkal csökken május 1-től 348 gyógyszer ára - tudatta az Egészségügyi Minisztérium. Ezek közül 70 gyógyszer ára több mint 10 százalékkal, 34 gyógyszeré több mint 20 százalékkal lesz kevesebb - olvasható a tárca közleményében.

BAMA

A gyógyszerek között elsősorban gyomorsav-csökkentők, antidiabetikumok, vérnyomáscsökkentők, szívre ható gyógyszerek - statinok, illetve Ca-csatorna-blokkolók -, antibiotikumok, nem szteroid gyulladáscsökkentők, antipszichotikumok és antidepresszánsok találhatók.

Mint írják, a gyógyszer-gazdaságossági törvény árcsökkentő hatása nem csak a betegeknek kedvező; a rendszerváltás óta először a gyógyszerkassza időarányos kifizetései nem lépik túl az időarányos keretet, azaz nem növelik a költségvetési hiányt. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár előrejelzései szerint e folyamatok ismeretében joggal feltételezhető, hogy a kassza év végéig is képes lesz fedezni a kiadásokat. A közleményben a szakminisztérium emlékeztet arra, hogy az egészségügyi reform részeként elfogadott gyógyszer-gazdaságossági törvény erős árversenyre kényszeríti a gyógyszergyártó cégeket, aminek következménye a folyamatos árcsökkenés lett.

A gyógyszerpiaci reform első jelentős eredménye az április 1-vel életbe lépő átlagosan 16 százalékos, több mint 1 ezer gyógyszert érintő árcsökkenés volt - olvasható a dokumentumban.

(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!