Hírek

2007.05.04. 06:12

Tovább tart a műszaki vizsga

Május elsejétől hosszabb és drágább az autók műszaki vizsgáztatása. A jövő hét végéig azonban csak félgőzzel működik a rendszer, mivel az új programot addigra tanulják meg kezelni a vizsgáztatók.

Tóth Marcella

[caption id="" align="alignleft" width="260"] A hatóságok szerint az új vizsga javítja a nyilvántartás hitelességét, ezáltal csökkennek a visszaélések is
[/caption]Hosszabb időt vesz igénybe május elsejétől a gépjárművek műszaki vizsgáztatása. Az első másfél hétben ráadásul még csak hatvan százalékos kapacitással működik az új rendszer, emiatt csúszások lehetnek. Jelenleg vizsgaállomástól függően egy és négy hét közötti a várakozási idő – mondta el Lovas Károly Róbert, a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) elsőfokú területi főigazgatója.

Az NKH harminchárom vizsgaállomásán, valamint mintegy 640 szerződött műszaki vizsgaponton csaknem négyezer járművel indult el szerdán az újfajta műszaki vizsgáztatás. A külső partnerek 75 százaléka készült fel időben az új rendre. A jövő hét végéig várhatóan minden vizsgáztató megtanulja kezelni az új szoftvert – mondta el Ipolyi-Keller Imre, a hatóság stratégiai és módszertani igazgatója.

Az új vizsgáztatási rendszerben ellenőrzik a jármű gyári azonosító jeleit, amelyeket összevetnek a nyilvántartásban szereplő adatokkal. Ezután döntik el, hogy szükséges-e az úgynevezett integrált vizsgálat. Ezt akkor végzik el, ha az autó még nem volt korábban előzetes eredetiség- vagy integrált vizsgálaton, illetve ha a jármű és a személyi adatok között ellentmondás van. Ha nincs szükség integrált vizsgára, akkor az eljárás a megszokott műszaki vizsgálattal folytatódik.

Az NKH becslése szerint a mintegy 3,3 milliós gépjárműpark tíz-húsz százalékát érintheti az integrált vizsgálat, amely tizenkét -tizenöt perccel hosszabbítja meg az eljárás harmincperces átlagos idejét.

Az integrált vizsgálat bevezetésének célja, hogy az eredetvizsgálaton még át nem esett, elsősorban kilenc évnél idősebb járművek eredettisztaságát is megállapítsák. Másrészt javítja a nyilvántartás hitelességét, ami szolgálhatja a gépjárműbűnözés visszaszorítását, és csökkentheti a visszaélések számát.

Meg kell fizetni az alapos vizsgálat árát

A forgalomba helyezés előtti, illetve az időszakos műszaki vizsgálat díja személygépkocsi esetében változatlanul 7 700 forint. Sikeres műszaki vizsgálat esetén a műszaki adatlap kiadásának díja 1 190 forint, az érvényesítő címke kiadásáért 420 forintot kell fizetni. Az integrált vizsgálat 7 200 forintos többletköltséggel jár. Fontos tudni, hogy az új technológiával nem rendelkező állomások a hatósági feltételek biztosításáig nem vizsgáztathatnak. Az engedélyezett állomások listája a Nemzeti Közlekedési Hatóság honlapján, a www.nkh.hu weboldalon található.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!