Hírek

2007.05.04. 17:50

Sarkozy győzelme zavargásokat is kirobbanthat?

Gy. M.

Egyre magabiztosabban várhatja a francia elnökválasztás vasárnapi második fordulóját Nicolas Sarkozy. A kampányzárás előtti utolsó közvélemény-kutatások 6–9 százalékos esélyt jósolnak neki baloldali ellenfelével, Ségolene Royallal szemben. A magyar származású politikusnak a voksok ötven százalékánál többet kell szereznie ahhoz, hogy a következő öt évben ő álljon a 63 milliós Franciaország élén.

Royal tegnap veszélyesnek nevezte ellenfelét: a korábban kemény kezű belügyminiszterként megismert Sarkozy szerinte egy brutális rendszert alakítana ki az országban. Utolsó aduként pedig zavargásokat jósolt arra az esetre, ha a konzervatív jelölt győzelmét hirdetnék ki.

Ezt cáfolták azoknak a párizsi elővárosoknak a polgármesterei, akik 2005 őszén megtapasztalták, milyen, amikor a Sarkozy által csőcseléknek nevezett bevándorlócsemeték autókat gyújtogatnak. A Le Monde-nak nyilatkozó városvezetők azt azonban elismerték: megerősített rendőri jelenléttel várják a holnap estét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!