Hírek

2007.05.08. 18:21

Szocialista hálózat közpénzen?

Júniustól kezdik meg működésüket a helyi vidékfejlesztési irodák, amelyek élére a Fidesz szerint párthűség alapján választottak ki embereket. A kormány cáfol, és az uniós pénzek pártatlan elosztását ígéri.

Vég Márton

A Fidesz szerint a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) és az MSZP az úgynevezett helyi vidékfejlesztési irodák létrehozásával adófizetői közpénzen újabb szocialista hálózatot épített ki. A legnagyobb ellenzéki párt ugyanis úgy tudja, hogy a vidékfejlesztésre szánt uniós pályázati pénzek felhasználásának összehangolására júniustól életre hívott 167 iroda – minden kistérségben egy fog működni – élére nem alkalmasság, hanem párthűség alapján választották ki a vezetőket.

„A valóság az, hogy a kormánynak továbbra sem a vidék fejlesztése a célja, hanem az uniós pénzek szocialista irodahálózatba történő beépítése. Számos olyan irodavezetőt neveztek ki, például Pápán és Balatonalmádiban, akik egyáltalán nem vagy csak részben felelnek meg a feltételeknek, ellenben egy szűk szocialista érdekcsoport tagjai” – mondta lapunknak Kovács Zoltán. A fideszes országgyűlési képviselő ezért azt követelte Gráf József agrárminisztertől – ezt egy parlamenti interpellációban hétfőn is megtette –, hogy újra írja ki a pályázatokat, de az eljárás során már az alkalmas személyeket se szorítsák háttérbe.

„A személyek kiválasztása alapvetően korrekten és rendben megtörtént. A pályázatokat az EU-val egyeztetve bírálták el, tehát kizárt, hogy nem megfelelő emberek nyertek” – mondta Gőgös Zoltán. Az FVM államtitkára szerint a kormányt nem érdekli, hogy az adott irodavezető milyen párt alkalmazottja, csak azt várják el, hogy korrektül végezze a munkáját.

A helyi vidékfejlesztési irodákról (hvi) tudni érdemes, hogy az FVM szakmai irányítása alatt működnek majd. „A következő hét évben a kistérségi vidékfejlesztés finanszírozására mintegy 188 milliárd forint áll rendelkezésre. A helyi célok megvalósítására a kistérségek így összességében 800 millió, illetve egymilliárd forint közötti összeget használhatnak fel” – mondta lapunknak Neupor Zsolt. Az FVM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézetének igazgatója szerint a lényeg az, hogy a források felhasználásáról a helyi közösség dönthet. Tehát az irodák nem döntenek semmiről, csak összegyűjtik az adott kistérségből a fejlesztési javaslatokat – turisztika, üvegház- és fóliaterület növelése, mezőgazdasági eszközök –, és tájékoztatnak az elérhető támogatási lehetőségekről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!