Hírek

2007.05.10. 06:00

Pocsék lesz a gyerek bizonyítványa, de nem ő a hibás?

Olvasónk hetedikes kislányának osztályában mindenki rossz jegyeket kap matematikából. A fél osztály bukásra áll. A napközis tanár sem tud segíteni a gyerekeknek – nem érti a feladatokat.

BAMA

Előfordulhat, hogy a tanár szaktudásával van baj – mondta pedagógus szakértőnk. Hajlamosak vagyunk erre gondolni, ha sok a rossz jegy. De az is lehetséges, hogy a tanerőnek van igaza, és az osztály makacsolta meg magát. Úgy lázadnak, hogy nem tanulnak. Ezt diktálja a csoportdinamika, főleg, ha mondjuk van a közösségben egy főkolompos. Patthelyzet.

A probléma alapjában nem jogi kérdés – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában is. A gondot az iskolán belül, vagy az intézmény felettes szerveinek segítségével lehet orvosolni. A panaszos szülők fordulhatnak a szülői munkaközösséghez, de az iskolaszékhez is. Próbálják együtt kezelni a problémát. Ha így sem sikerül, mehetnek az igazgatóhoz, és előadhatják a történteket. Joguk van tőle kivizsgálást kérni. Az iskola felettes szervének szintén el lehet mondani a problémát. Ha a tanoda önkormányzati, a helyi polgármesteri hivatal oktatási bizottságához, illetve a szakigazgatási szervhez lehet fordulni. A panaszosok bátran kérjenek kivizsgálást. Végső esetben rendelkezésre állhat az oktatási ombudsman, akit levélben szintén felkereshetnek. Neki kötelessége kivizsgálni a panaszt, hiszen ez a munkaköre.

Ennyi vizsgálat után már fény derülhet a valódi okokra. Még az is lehetséges, hogy a fent említettek közül valamelyest mindkettő szerepet játszik. A tanár sincs a helyzet magaslatán, de a gyerekek is dacoskodnak. Tizenhárom évesen ez nem meglepő. Kiskamaszokról van szó, akik esetleg úgy fejezik ki önmagukat, hogy akcióznak kötelezettségeik ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!