Hírek

2007.05.17. 06:01

Garázst építek, kell rá engedély?

Olvasónk garázst akar építeni saját telkén. Úgy tervezi, háromfalú építményt húz fel, mert egy negyedik fal esetén már engedélyt kell kérni az önkormányzattól. Jól tudja ezt az úr?

BAMA

Érdemes alaposan tájékozódni a helyi önkormányzat építési rendeletéről – tanácsolták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Előfordulhat, hogy a kedves olvasó tervez, a polgármesteri hivatal pedig végez. Minden önkormányzat helyi rendeletben szabályozza ugyanis az illetékességi területén való építkezést. Így tehát a „háromfalú” garázsházikóról nem lehet általában megmondani, hogy engedélyköteles-e vagy sem – hangsúlyozta jogi szakértőnk. Hozzátette: Siófokon például egy svéd garázs építésére is engedélyt kell kérni. Ennek pedig még fala sincsen. Nyitott tér, ahol nyolc oszlopon nyugszik a személygépkocsit védő tetőszerkezet.

Abban igaza van az olvasónak, hogy létezik az épített környezetre vonatkozó általános törvény. De a helyhatóságot ez felhatalmazza a saját rendeletalkotásra. Konkrét esetekben az önkormányzat dönti el, milyen területek építhetők be, illetve milyen építményekre kötelező engedélyt kérni. Előfordult már, hogy valaki saját háza teraszának homlokzatán változtatott engedély nélkül. Az új elemet az önkormányzat a tájba nem illőnek ítélte, és elbontatta. Megtehetjük azt is, hogy felépítjük a garázst, és utólag kérünk rá fennmaradási engedélyt. Ilyenkor is be kell azonban nyújtani a tervdokumentációt. Ez esetben az a veszély fenyeget, hogy elutasítanak, az építményt lebontatják, és még meg is bírságolnak minket.

Hogy kell-e az új építmény után ingatlanadót fizetni, azt is a helyi törvények döntik el. Ha a garázzsal növekszik az eredeti terület, illetve érték, valószínűleg igen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!