Hírek

2007.05.16. 17:15

Ezerkétszáz önkormányzat nem képes önerőből ellátni feladatait

D. N.

Összesen 1200 önhibáján kívül hátrányos helyzetben lévő önkormányzat kért támogatást a Pénzügyminisztériumtól. Az igényelt összeg megközelítően 19,4 milliárd forint – közölte a tárca. A költségvetési törvény szerint azok az önkormányzatok számíthatnak segítségre, amelyek annak ellenére nem rendelkeznek elegendő pénzzel feladataik ellátásához, hogy normatív támogatásban részesülnek. Emellett az is kritérium, hogy a helyhatóságok mindent megtegyenek saját forrásaik növelésére, és messzemenően takarékosan bánjanak a kiadásokkal.

Az igényelt összeg jelentősen meghaladja a költségvetésben erre a célra az idei évre elkülönített 12,5 milliárd forintot. Ráadásul egy évben jellemzően többször is pályáznak az önkormányzatok a támogatásra, így a későbbi körökre is tartalékolni kell forrásokat. A támogatások első köréről július 15-éig dönt a pénzügyminiszter.

A tárca kérdésünkre egyelőre nem kívánt részleteket közölni arról, hogy az egyes megyékből hány önkormányzattól érkezett kérelem. Csak annyit kívánt nyilvánosságra hozni, hogy a legsanyarúbb helyzetben Szabolcs-Szatmár-Bereg, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén megye önkormányzatai vannak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!