Hírek

2007.05.17. 15:38

Akár Strasbourgig is elmennek a Malina Hedvig ügyében

Közösen lép fel a Fidesz és az MSZP a hamis tanúzással vádolt szlovákiai magyar lány, Malina Hedvig ügyében – közölte a külügyi bizottság fideszes elnöke és szocialista alelnöke.

BAMA

Németh Zsolt, a testület elnöke azt mondta: felháborítónak tartja, hogy az ügyben Pozsony a „politikai hatalom érdekeit szolgáló koncepciós pert” készít elő. A politikus szerint ezzel azt kívánják bizonyítani, hogy Szlovákiában a kormányváltás óta nem nőtt a magyarellenesség, sőt, a magyarellenesség vádját a magyarok használják a szlovák kormány lejáratására.

Szabó Vilmos, a bizottság szocialista alelnöke hozzátette: a per a szlovák jogállamiságnak és független igazságszolgáltatásnak tesztje lesz. Mindkét politikus jelezte: az ügyről tájékoztatják az Európai Parlamentet és az Európa Tanácsot, és ha szükséges, ezek a szervezetek foglalkoznak majd a kérdéssel. Malina Hedviget elmondása szerint magyar beszéde miatt bántalmazták tavaly augusztusban. A szlovák hatóságok szerint azonban maga találta ki megveretését, ezért néhány napja a rendőrség vádemelési javaslatot tett ellene. A diáklányt hamis tanúzással és hamis eskütétellel vádolják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!