Hírek

2007.05.18. 06:07

Orbán elnök marad

Elnöki programot is ismertet a Fidesz hétvégi, tisztújító kongresszusán a pártvezető. Orbán Viktort újraválasztják, ám kiderült: hárman is megelőzik őt pártjából a népszerűségi listán.

Tibay Gábor

[caption id="" align="alignright" width="260"] Várhatóan sem az előrehozott választásokat, sem pedig a Fidesz alternatív kormányprogramját nem veszik elő a kongresszuson
[/caption]Cáfolja a közmondást a közvéleménykutatás: a pártvezetők tudniillik kizárólag saját hazájukban próféták. Ez derül ki a Medián HVG-ben olvasható elemzéséből: nem meglepő módon a szocialisták egyértelműen Gyurcsány Ferencet, míg a fideszesek Orbán Viktort tartják pártjuk optimális vezetőjének. Az ellenfél oldalán egyértelműen elutasítók a párthívek – legyen szó akár a Fideszről, akár az MSZP-ről: a megkérdezettek többsége úgy véli, a „másik oldalon” nem a megfelelő vezető irányít. A saját táboron belül a szavazók egyaránt 14-14 százaléka gondolja úgy, hogy a jelenlegi pártvezetők visszavonulása, azaz a vérfrissítés tenné a legjobbat pártjának.

Noha ilyen forgatókönyvtől nem kell tartania, a fentiekkel kapcsolatos tétje a hét végén Orbán Viktornak van: a Fidesz szombat-vasárnapi, tisztújító kongresszusán a pártelnöki székért indul újra. Nagy meglepetés természetesen aligha várható: a választmányok egyedüliként a jelenlegi elnököt jelölték további két évre a párt vezetőjének. Kérdés így csak az maradt, hogy milyen arányban szavaznak majd a küldöttek a régi-új pártelnökre.

Tény, hogy Orbánon kívül – noha a Medián felémérése azt mutatja, hogy korántsem ő a Fidesz legnépszerűbb politikusa, mivel a listán Pokorni Zoltán, Kósa Lajos és Rogán Antal is megelőzik – jelenleg nincs a Fideszben olyan felkészült jelölt, aki összemérhetné erejét a korábbi miniszterelnökkel. Az egyedüli jelöltség azonban valószínűleg nem csupán a belső erőviszonyok tükre: a Fideszben korábban azt is stratégiai fontosságúnak nevezték, hogy Orbánnak ne legyen ellenfele a pártelnöki székhez vezető úton. Ez ugyanis a pártvezetés megosztottsága jeleként is értelmezhető akkor, amikor az ellenzéki erőnek ki kellene használnia pillanatnyi helyzeti előnyét – és a kormány mélyrepülését –, és így éppen egységét kell demonstrálnia.

Várhatóan sem az előrehozott választásokat, sem pedig a Fidesz alternatív kormányprogramját nem veszik elő a kongresszuson. Előbbivel kapcsolatban az utóbbi hetekben Orbán Viktor látványosan visszavonulót fújt, holott március 15-én még a kormány elkergethetőségéről beszélt. Ami pedig a Fidesz-programot illeti: egyelőre nem készült még el az a gazdaságpolitikai csomag, mely a párt válságból kivezető javaslatait tartalmazza. Ezt előreláthatólag csak az őszi politikai szezonra teszi közzé a Fidesz. Orbán Viktor ugyanakkor Erős Magyarország! címmel elnöki iránymutatást ismertet a kongresszuson: ebben nem elsősorban ideológiai, hanem gazdasági alapvetéseit teszi közzé, alternatívát kínálva a kormány reformcsomagjával szemben.

Lapértesülések szerint ha a pártvezetésben nem is lesz lényeges változás, cserélődik a kommunikációs csapat: többek között Szijjártó Pétert visszavonják a szóvivői pozícióból. Ezt a párthoz közel álló források azzal magyarázták, hogy a kommunikációs vonal megújulásra szorul.

Németországtól Izraelig: vendégekkel erősítenek

A Fidesz – akárcsak tette azt korábban az MSZP – magas rangú külföldi politikusok jelenlétével kívánja „erősíteni” kongresszusát. Így a meghívottak között szerepel Wilfried Martens, az Európai Néppárt elnöke, a határon túli magyar politikai elitet pedig Tőkés László és Csáky Pál képviseli. Benjamin Netanjahu volt izraeli kormányfő szintén elfogadta a párt meghívását, bár egyelőre nem tudni, érkezik-e: jöttét az izraeli kormányválság alakulásától tette függővé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!