Hírek

2007.05.20. 17:18

A miniszter is távozik posztjáról

A sorozatos rendőri botrányok miatt a rendészeti miniszter, az országos és a budapesti rendőrfőkapitány, valamint a Rendészeti Biztonsági Szolgálat vezetője is távozik posztjáról.

Europress-összeállítás

Vasárnap elfogadta Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter lemondását Gyurcsány Ferenc kormányfő. 1990 óta Petrétei az első igazságügy-miniszter, akinek ciklus közben kellett lemondania. (Szombaton Gál J. Zoltán kormányszóvivő még olyasmit nyilatkozott egy rádiónak, hogy Petréteinek nem az a dolga, hogy "ellépjen a problémák elől" - azaz lemondjon -, hanem hogy "megoldja azokat".)
Petrétein kívül május 31-i hatállyal felmentették tisztségéből Bene László országos és Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitányt, de távozik posztjáról Dobozi József, a Rendészeti Biztonsági Szolgálat (Rebisz) vezetője is.

A személyi változások azzal állnak kapcsolatban, hogy a múlt héten sorra derültek ki rendőrségi botrányok: öt rendőr részt vett egy 21 éves nő megerőszakolásában, 460 ezer forintot lopott az egyik rendőrtiszt a Széna téri bankrablás után. Közben Borsodban tucatnyi autópálya-rendőrt vettek őrizetbe vesztegetés gyanújával.

A kormányfő délre kérette magához a főrendőröket. A találkozó után kijelentette: a személyi döntéseken kívül szabályozási és szervezeti kérdésekhez is hozzá kell nyúlni. Mint mondta, a kormánynak, lehetőség szerint a legrövidebb időn belül lesz javaslata olyan új intézkedésre, szabályozásra, amely biztosítja, hogy a rendőrség szakszerűségével és megbízhatóságával hívja fel magára a figyelmet.

Kik lehetnek az utódok?

Információink szerint országos rendőrfőkapitány-jelöltként legesélyesebb a posztra Halmosi Zsolt Hajdú-Bihar megyei főkapitány. Ugyancsak felvetődött Bánfi Ferenc tábornok, az ORFK egykori közbiztonsági főigazgatójának a neve, de esélyes lehet Ármos Sándor Nógrád megyei főkapitány is. Gergényi lehetséges utódaként a legtöbben Tóth Gábor dandártábornokot, a budapesti rendőr-főkapitány jelenlegi bűnügyi helyettesét emlegetik.

Tapsviharral fogadták a Fidesz kongresszusi küldöttei, amikor vasárnap Szijjártó Péter, a párt szóvivője bejelentette a hírt, hogy lemondott Petrétei József. A Fidesz egyébként épp azt az ultimátumot adta a kormányfőnek, hogy a rendőrfőnökökön kívül menessze Petréteit is, különben nem vesznek részt azokon az üléseken, melyek a rendőrtörvény „kétharmados” módosítását érintették volna.

Szombaton egyébként előzetes letartóztatásba helyezte a Pesti Központi Kerületi Bíróság azt az öt rendőrt, akiket a Múzeum körúti erőszakos közösülés elkövetése miatt vettek őrizetbe még csütörtökön. Az indoklás szerint az előzetesre azért volt szükség, mert a gyanúsítottak a sértett befolyásolásával megnehezíthetik az eljárást. Az ügyészek tudomásul vették a döntést, a védők fellebbeztek, a vádakat pedig tagadják.

Az elkövetéssel meggyanúsított rendőrök szolgálati viszonyát felfüggesztették. Mindannyian a Rebisz kötelékébe tartoztak, hárman zászlósok, vagyis régebben teljesítenek szolgálatot, ketten a gyanúsítottak közül őrmesterek, vagyis három évnél kevesebb a szolgálati viszonyuk időtartama.

Bukarestnek vélték Budapestet

Európai forrásokra hivatkozva, „A magyar miniszterelnök elzavarta a rendőrség vezetőit” címmel a hazánkban történt rendőrségi botrányokról tudósít az al-Dzsazíra – írja az mno.hu. A katari hírtelevízió online kiadása valószínűleg az angol átírásnak köszönhetően miniszterelnökünk neve Frank Gurksanira torzult. Másik érdekesség, hogy hazánk fővárosának, Bukarestet adja meg a tudósítás.

Bukarestnek vélték Budapestet Európai forrásokra hivatkozva, „A magyar miniszterelnök elzavarta a rendőrség vezetőit” címmel a hazánkban történt rendőrségi botrányokról tudósít az al-Dzsazíra – írja az mno.hu. A katari hírtelevízió online kiadása valószínűleg az angol átírásnak köszönhetően miniszterelnökünk neve Frank Gurksanira torzult. Másik érdekesség, hogy hazánk fővárosának, Bukarestet adja meg a tudósítás. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!