Hírek

2007.05.25. 06:01

Korrupció: nagyban az igazi

Nagyon úgy tűnik, hogy hazánkban az elmúlt időszakban valamelyest átalakult a korrupció. A kisstílű mutyizásokat felváltották a nagy ügyletek, amelyek a politika és az üzleti világ kapcsolataiból fakadnak.

Stanga István

A Transparency International legfrissebb jelentése szerint Magyarország a közepesen korrupt országok táborába tartozik. Amint azt a jogvédő szervezet regionális igazgatója egy konferencián kifejtette, az Európai Unióhoz legújabban csatlakozott országok közül csupán Észtország és Szlovénia előz meg bennünket, vagyis ott a miénknél is kisebb a korrupció.

Persze, mielőtt nagyon elszállnánk saját magunktól, gyorsan hozzá kell tenni: az említett eredmények nem valamiféle méréseknek köszönhetőek, hanem az üzleti élet szereplőinek visszajelzései alapján születtek. Ennél azonban jóval érdekesebb az a megállapítás, miszerint hazánkban átalakulóban van a korrupció típusa. És hát ennek az iránya korántsem megnyugtató.

Egészen pontosan arról van szó, hogy a kisstílű (mondhatni: hétköznapi) korrupció valamelyest visszaszorult, ezzel szemben a „nagybani”, a politika és üzleti világ kibogozhatatlan kapcsolatrendszeréből eredő előretört. Így például a közbeszerzéseknél, illetőleg az önkormányzatoknál láthatóak korrupciós jelenségek.

Az, hogy a „kis halak” helyett most már elsősorban a politika és az üzlet „cápáival” kell számolni, csak még veszélyesebbé teszi a helyzetet. A nagy pénzek ugyanis ezeken a vonalakon mozognak, ráadásul a korrupció rendszerint meg is drágítja a dolgokat, így aztán a végén megint csak az állampolgár szív. Arról már nem is beszélve, hogy az úgymond „nagy ügyeket” meglehetősen nehéz felgöngyölíteni.

A politika rendszerint előszeretettel foglalkozik a korrupció felszámolásának szükségességével (mindez nagyszerű kampánytéma, amellyel lehet voksokat szerezni), ám tenni meglehetősen keveset tesz az átláthatóbb viszonyok megteremtéséért. Érdekes (vagy talán nem is az), hogy a pártok ellenzékben valahogy elszántabban kívánnak harcolni a korrupció ellen, mint amikor kormányra kerülnek.

Nem véletlen, hogy a világon sok helyütt a legfőbb célként jelölik meg a korrupció felszámolását, hiszen az rövid idő alatt képes megfertőzni az élet szinte valamennyi területét. Nagyon jellemző, hogy maga a kifejezés a latin „corrumpo” szóból származik, amely annyit tesz: megront, elcsúfít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!