Együttműködés

2024.05.15. 10:44

Szijjártó Péter: három év alatt 55 százalékkal nőtt Magyarország kereskedelmi forgalma Csöcsianggal

Kína egyik leggazdagabb tartományának fejlődéséből Magyarország is kiveszi a részét, az ottani tartományi vállalatok ugyanis 680 milliárd forintnyi beruházást hajtanak végre itthon.

MW

Forrás: Facebook / Szijjártó Péter

Az elmúlt három év alatt 55 százalékkal nőtt Magyarország kereskedelmi forgalma Kína egyik tartományával, Csöcsianggal, így meghaladja a másfél milliárd dollárt - írta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Facebook-oldalán.

Szijjártó Péter közölte: Csöcsiang Kína egyik leggazdagabb tartománya, az elmúlt évben 6 százalékos növekedési ütemet tudott felmutatni. A tartomány fejlődéséből Magyarország is kivette, kiveszi a részét, ugyanis a nagy tartományi vállalatok összesen 680 milliárd forintnyi beruházást hajtanak végre Magyarországon az elektromosautó-iparban és csomagolóanyag-iparban.

A magyar kormány teherszállító repülőgépe heti öt alkalommal jár a tartomány székhelye és Budapest között, heti két alkalommal közvetlen légijárat köti össze Budapestet Ningpóval és rendszeresek a tehervonati szállítások is - tette hozzá.

Kitért arra, a tartományi vállalatok Magyarország iránti folyamatos érdeklődését mutatja az is, hogy a párttitkárt 40 fős üzleti delegáció kísérte el mostani útjára.

Egyre szélesedik a felsőoktatási együttműködés is, amelynek legjobb példája a győri Széchenyi István Egyetem és a Jiaxing University kettős diplomát adó, építőmérnöki képzésre vonatkozó megállapodása - írta Szijjártó Péter.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában