Kertészkedés

2022.02.20. 08:45

A bogyósok metszésével még érdemes kicsit várni

Az almatermésű gyümölcsfák – az alma, a körte, a birsalma és a naspolya – metszését már most megkezdhetjük.

B. K.

A szőlőt is metszhetjük 

Forrás: Balázs Attila/MTI

Mai ismereteink szerint ezeket a fajokat a gutaütés kórokozói szerencsére nem veszélyeztetik, ezáltal a termőre fordult fák kevésbé érzékenyek a csonthéjasoknál. Ebből kiindulva az almatermésűeket akár télen is metszhetjük, de kizárólag fagypont feletti hőmérséklet esetén. Gyümölcsfáink metszése után ne feledkezzünk meg a sebek gondos kezeléséről, valamilyen sebzáró anyag segítségével, amit körülbelül két centiméternyi vágási felület felett tegyünk meg. 

A bogyós gyümölcsösökben – málna, ribizli, köszméte, szeder – még nem kell elkezdeni a metszést, várjunk türelmesen március közepéig. 

A málnánál persze mondhatjuk, hogy megkéstünk, mivel már tavaly nyáron, a letermés után is metszhettünk volna, azonban nem késtünk el ezzel a művelettel sem. – Megnyugtatásként, én is a tavaszon metszem, azaz kiveszem a málna kétéves hajtásképleteit, amik elszáradtak, és a meghagyott vesszőket gyengén visszakurtítom – mondta a szakember. 

Régiónkban mindenkinek van kisebb-nagyobb szőlőültetvénye, aminek itt van szintén a metszési ideje, de ezt ezúttal nem részletezzük, hiszen az Egri borvidéken élőknek a vérükben van a szőlőművelés minden fortélya. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!