Állások

2023.05.22. 19:01

A munkakeresők harmada az általánost se végezte el Hevesben

Füzesabony környékén stagnált a munkanélküliség áprilisban, Pétervására és Heves vidékén többen helyezkedtek el.

T. B.

Csökkent a regisztrált munkanélküliek száma áprilisban, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint országszerte 235,5 ezren voltak, majdnem hat és fél ezerrel kevesebben, mint egy éve. Az álláskeresői létszám az év első negyedévében a nyilvántartás működése óta soha nem volt még ilyen alacsony. Vármegyénkben meghaladta a 10 ezer 400-at az álláskeresők száma, de számuk 750-nel csökkent tavaly április óta, s ugyanennyivel voltak kevesebben márciushoz képest is.

Majdnem százezren voltak azok, akik legfeljebb az általános iskolai nyolc osztályt végezték el, ami országosan 42 százalékos arányt jelent, ellenben a hevesi munkanélküliek közül ötezren voltak alacsonyan képzettek, ami az itteni regisztrált álláskeresők 48 százaléka. A Heves vármegyei álláskeresők 35,9 százaléka még az általános iskolát sem fejezte be. Felsőfokú oklevéllel csak az állástalanok bő hét százaléka rendelkezett.

Az NFSZ szerint áprilisban a munkakeresők 57 százaléka kapott valamilyen pénzbeni ellátást, Hevesben ennél egy picivel jobb volt az arány, majdnem hatvan százalékos. Az ellátást kapók 61 százaléka álláskeresési juttatást kapott, a többiek szociális támogatást.

Áprilisban a nyilvántartott álláskeresők aránya a munkavállalási korú népességben 3,7 százalékos értéket mutatott, míg Hevesben 5,8 százalékot, a régióban pedig 7,8 százalékot. Észak-Magyarországon egyébként 55 ezer alá esett az állástalanok száma. A legalacsonyabb értékkel, egy százalékkal Győr-Moson-Sopron vármegye rendelkezett, de a kedvező munkaerőpiaci mutatókkal rendelkező területek között megemlíthető még Budapest, Pest, Csongrád-Csanád, Vas, Komárom-Esztergom, Fejér és Veszprém vármegye is.

Országosan a pályakezdő munkanélküliek száma 13 ezer volt, megyénkben pedig kicsivel több mint félezer, a régióban viszont majdnem négyezer. Többségük képzetlen. Vármegyénkben több mint ezren vannak a 25év alatti állástalanok, s több mint háromezren azok az ötvenöt év felettiek, akiknek nincsen bejelentett munkahelyük. Országszerte legalább egy éve szerepelnek a regisztrált álláskeresők között 83 ezren, Hevesben pedig több mint négyezer-egyszázan.

A nyilvántartásba belépők létszáma országosan meghaladta a 30 ezret, Hevesben megközelítette az 1200-at. Megyénkben százan voltak azok, akik először lettek állástalanok.

A hevesi járások közül mindegyikben csökkent a munkanélküliek száma, bár a Füzesabonyiban gyakorlatilag szinten maradt. A legnagyobb mértékű javulást a Pétervásárai és a Hevesi járásban mérték. Egerben 1200-an, Gyöngyösön 660-an, Hatvanban 600-an, Hevesen 540-en kerestek munkát. A városok közül a legalacsonyabb munkanélküliségi mutatóval Füzesabony (3,7 százalék) és Eger (3,82 százalék), valamint Gyöngyös (3,9 százalék) rendelkezett, a legmagasabbal, 12 százalékkal Kisköre. 89- százalék közti mutatója volt Verpelétnek, Pétervásárának és Hevesnek.

Az összes Heves vármegyei település közül 23-on volt 10 százalék fölötti az álláskeresők aránya, közülük kettőben, Terpesen és Tarnaleleszen 20 százalékot meghaladó. A legkedvezőbb helyzetben Aldebrő és Visonta volt, 1,66 százalék és 1,82 százalék volt a regisztrált munkanélküliek aránya.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!